//

Діти Стрия молилися за своїх ровесників з Таджикистану

26 лютого 2012 року відбулася піша проща дітей Місійного Дитинства парафії Всіх Святих Українського Народу м. Стрий до чудотворної ікони Ліської Божої Матері, яка знаходиться у Катедральному храмі Успення Пресвятої Богородиці м. Стрий, що є одним із відпустових місць Стрийської єпархії УГКЦ.

 


Проща проходила під гаслом «Молитва за дітей Таджикистану: Пресвятая Богородице, спаси нас!». Тематика прощі була обрана з огляду на законопроект, який підписав минулого року президент Таджикистану Емомалі Рахманом. Відповідно до цього документу, неповнолітнім особам забороняється відвідувати місця служіння релігійних культів. Закон поширюється також і на католиків, що знаходяться на території цієї країни.

 

Вболіваючи за своїх ровесників, 15 дітей м. Стрия, віком від 7 до 12 років, у супроводі батьків, духовенства та сестери Євхаристії із згромадження Воплоченого Слова, яка була ініціатором цього заходу, здійснили спільне паломництво від парафії Всіх Святих Українського Народу до чудотворної ікони Ліської Матері Божої, що знаходиться у Катедральному храмі Успення Пресвятої Богородиці, молячись за дітей Таджикистану та поширення Христової віри на теренах даної держави.

 

По приході у храм, діти принесли у подарунок Марії кошик із цілим оберемком паперових квітів, які вони власноруч щотижня виготовляли впродовж 4-х місяців. Окрім того, молоді Христові апостоли прийняли рішення, що в перший тиждень Великого посту відмовлятимуться від солодощів заради своїх братів та сестер з Таджикистану.

 

Кульмінацією прощі стала Божественна Літургія, яку очолив о. Андрій Бінас, Голова Катехитичної комісії Стрийської єпархії УГКЦ.

 

Важливо зазначити, що сестра Євхаристія із монашого згромадження Воплоченого Слова, особисто побувала на місіях у Таджикистані, зокрема у столиці цієї країни Душанбе, де діє невеличка католицька парафія, яка налічує близько 30 дітей.

 

Цим заходом сестри Воплоченого Слова м. Стрий хотіли, найперше, допомогти християнам, які на сьогоднішній день переживають утиски та переслідування за сповідування своєї віри, а також посприяти формуванню у дітей почуття солідарності та відповідальності за усіх християн цілого світу.

 

Довідка:

Папське діло Місійного Дитинства було започатковане у 1843 році отцем Каролем Форбіном Шансоном, який зворушений листами і новинами місіонерів, які йому писали із Китаю, в яких розповідали про не легку ситуацію дітей цієї країни, захотів їхати на місію, але не отримавши дозволу Владики, він вирішує заохотити всіх дітей до молитви за бідних дітей та не хрещених поган й копійками і добрими ділами продовжити євангельську місію Церкви.

Від самого початку Діло отримало підтримку і затвердження Папи. В 1922 році Пій ХІ підвищив його до категорії Папського, за проханням знатної жінки Пауліни Харікот і в 1950 Пій ХІІ встановив Світову Неділю Місійного Дитинства.

Сьогодні Діло Місійного дитинства є діяльним у більш як 120 країнах цілого світу.

На Україні, перша група Місійного Дитинства , була започаткована в 2006 у м. Івано -Франківську і на сьогоднішній день існує в м. Стрию та смт. Дубовому на Закарпатті.

Папське Діло Святого Дитинства, зване також, Місійним Дитинством, об’єднує батьків та вихователів і спонукаєдо того, щоб у дітей прокинувся, розвивався й прогресивно зростав місійний вимір їхньої віри та християнського життя.

Пожертви дітей багатьох країн цілого світу допомагають та формують фонд солідарності, який має за мету допомогти ділам і закладам бідних дітей.

Діло має глибоку виховну функцію і підкреслює християнську ініціативу дітей, підлітків та молоді.


Прес-служба Стрийської єпархії