//

Дискусія про нову євангелізацію перед Синодом Єпископів

У Ватикані відбулися гарячі дебати на тему нової євангелізації. У них взяли участь представники помісних церков з різних континентів, кардинали Джордж і Вуерл із США, Зен Зе-Кіун з Гонконгу і Шерер з Сан-Паулу, а також керівники деяких ватиканських декастерій, серед них Архиєпископ Ріно Фізікелла з Папської Ради нової євангелізації. Останній публічно критикував навесні Lineamenta, а потім документ, що готує Церкву до майбутнього Синоду, який відбудеться в жовтні наступного року і буде присвячений новій євангелізації. За словами Архиєпископа Фізікелла, це питання розкрито в документі Ватикану занадто широко, ідентифікуючи з новою євангелізацією майже всю діяльність Церкви.

 

Дискусія про точне значення майбутньої теми зустріч знову розпочалася на засіданні синодального секретаріату, що більше, його члени вже обговорювали питання, надіслані до Ватикану з місцевих церков, та розроблені на їхній основі Instrumentum laboris, а потім і робочий документ Синоду.

 

Зрештою узгодили, що нова євангелізація спрямована до осіб, які втратили зацікавлення до практики християнської віри. Ця проблема, однак, стосується всієї Церкви, хоча й різною мірою – йдеться в повідомленні. Нова євангелізація є також відповіддю на глобальні зміни всього людства, що характеризується секуляризмом і агностицизмом.

 

Учасники засідання також визнали, що вся Церква потребує нових місійних завдань, які охоплять не тільки охрещених, які відмовилися від віри, невіруючих і агностиків, але і послідовників інших релігій. Присутні у Ватикані єрархи також наголосили, що Церква потребує сьогодні перетворення, щоб мати можливість заново вчити та свідчити.


За матеріалами: Radio Watykańskie