//

Директор агентства допомоги ООН розповіла Папі Бенедикту про кризу на лівійському кордоні

Папа Бенедикт XVI провів зустріч з керівником Всесвітньої продовольчої програми Організації Об'єднаних Націй 2 березня, на якій обговорив гуманітарну кризу, що виникла на кордоні між Тунісом та Лівією.

 

"Я була надзвичайно зворушена тим, що Його Святість попросив провести цей брифінг і висловив своє занепокоєння долею невинних людей, котрі опинилися в епіцентрі цієї жахливої трагедії ", розповіла Жозетт Ширан, виконавчий директор агентства допомоги ООН. Вона обговорила з понтифіком план дій Організації Об'єднаних Націй щодо Лівії, в контексті розширення зусиль для забезпечення достатньої кількості їжі у кількох політично нестабільних близькосхідних країнах.

 

Десятки тисяч лівійців покидають країну та прагнуть потрапити до сусіднього Тунісу. Лідер Лівії, полковник Муаммар Каддафі, застосував силу до цивільних осіб, намагаючись придушити повномасштабне повстання, яке розпочалося під час акцій протесту наприкінці лютого.

 

Генеральний секретар ООН Бан Кі Мун заявив минулого тижня, що чиновники ООН "очікують на погіршення ситуації" та зазначив, що було "дуже необхідно для гуманітарних організацій отримати доступ до прикордонних регіонів".

 

Пані Ширан нагадала, як під час свого нещодавнього візиту бачила "зневірених людей, котрі невпинно проникали через кордон" зі швидкістю понад 2000 осіб на годину.

 

"Світ повинен діяти, і діяти негайно", сказала вона, "щоб уникнути величезної гуманітарної катастрофи." Виконавчий директор з приємністю висловила подяку Папі від Всесвітньої продовольчої програми "за неоціненну підтримку нашої роботи із нагодування голодних в цілому світі, яку він продовжує надавати."

 

Всесвітня продовольча програма регулярно співпрацює з католицькими організаціями, в тому числі з Католицькою Службою Допомоги, Службами Біженців Єзуїтів та Карітас Інтернаціоналіс.

 

Між тим, звіти Карітас Інтернаціоналіс показали, що криза особливо гостро зачепила іммігрантів, котрі самі потрапили до Лівії з інших країн. "Карітас" направив дві рятувальні команди до прикордонного регіону, щоб оцінити ситуацію і забезпечити надання невідкладної допомоги.

 

І хоча попередні оцінки сильно відрізняються, Карітас вважає, що іммігранти – переважно з африканських країн, розташованих на південь від Сахари – становлять до однієї шостої частини 6,4 млн. населення Лівії. Країна також є основним пунктом призначення для іммігрантів з Бангладешу.

О. Алан Арцебух, директор Карітас Лівії, повідомив італійській газеті «Avvenire», що в Лівії ці мігранти опинилися в особливо небезпечному становищі, намагаючись покинути цю країну під час бойових дій.

 

"Вони не можуть підтримувати зв'язок зі своїми урядами, які, крім того, не роблять нічого, щоб допомогти їм", сказав священик. Попри те, "Карітас" звернувся до уряду Бангладешу з проханням надати їжу та воду, і, по можливості, організувати евакуацію.

 

В інших місцях у Лівії, співробітники агентства не змогли продовжувати свої послуги через заворушення і насильство.

 

"У нас немає можливості потрапити до центру, в якому ми опікуємося мігрантами", повідомила сестра Шерлі Джозеф з ордену святого Франциска, котра зазвичай працює з переміщеними особами у столиці. Замість цього, сестри були змушені забарикадуватися в приміщенні.

 

Джованні Мартінеллі, єпископ Тріполі, повідомив Карітас, що католицькі інституції отримували підтримку і захист від мусульманських груп. "Ми підтримуємо зв'язок з Червоним Півмісяцем та іншими мусульманськими організаціями", сказав він, "та звертаємося до них з проханням про захист наших церков і монастирів, а також віруючих та сестер, що працюють у лікарнях".

 

За матеріалами CNA