//

Дещо про діяльність греко-католицьких церковних комісій

Комісії різних рівнів – одна з найпопулярніших форм діяльності організацій в Україні та світі. Велику діяльність Церква також веде через Комісії.

 

 

Про Комісії

 

Особливість церковних комісій у тому, що в них працюють представники різних станів: миряни, серед яких чимало молоді, ченці й черниці, священики. Покликання Комісій УГКЦ – допомогти Церкві дійти у найвіддаленіші закутки суспільства і служити там кожній окремій людині. «З одного боку, всі комісії мають свою особливу спеціалізацію, з іншого – творять цілісність одного організму – Церкви. Відділ комісій створено для того, щоб ми, будучи різними, вміли об’єднуватися», – зауважує керівник відділу церковних комісій УГКЦ, о. Петро Рак.

 

Така чітка структурованість потрібна, передусім, для кращої організації спільноти – групи людей, котрі живуть однією справою. Тоді буде добрий результат праці на користь Церкви та всього народу. «Щоб краще зцементувати спільноту, яка складається із різних осіб, члени комісій двічі на рік мають реколекції і щомісяця збираються на виробничі збори, під час яких випрацьовують та обговорюють плани діяльності», – зазначає очільник.

 

 

Завдання комісій – втілювати в життя рішення й постанови, прийняті на Синодах, Соборах УГКЦ. Виконавчу владу від імені Глави УГКЦ здійснює Патріарша курія. До її складу входить Секретаріат та підрозділи, а, зокрема, церковні комісії патріаршого та митрополичого/між’єпархіального рівнів. Ці структурні одиниці відповідають за виконання завдань, що стосуються їхніх повноважень, а також можуть пропонувати для розгляду законодавчої влади проекти різних рішень для подальшої праці.

 

Катехитична Комісія:

 

Найяскравіша подія року, що минає – друга Міжнародна біблійна конференція «Святе Письмо в катехизі, духовності та культурі України», яку 25-26 травня у Львові та 27-28 травня в Києві організувала Патріарша катехитична комісія УГКЦ та Катехитично-педагогічний інститут Українського Католицького Університету. Поважним гостем заходу став Архиєпископ Джанфранко Равазі, Президент Папської ради у справах культури. Видатний італійський бібліст й екзегет в рамках львівської конференції презентував свою працю – «Пісня пісень. Пісня подружжя». Також представник Ватикану зустрічався зі студентами Львівського Національного університету ім. Івана Франка та з українськими митцями в Палаці мистецтв. «Перебуваючи вперше у Львові, я мав можливість помилуватися пам’ятниками й храмами міста. Відверто, не сподівався знайти його таким величним. Особливо вразила мене багатоконфесійна гармонія – різні вияви християнства, оригінально втілені й висловлені у мистецтві», – ділився враженнями італійський достойник.

 

Комісія «Справедливість і мир»

 

Поєднати багатоконфесійність міста Лева намагається Комісія УГКЦ «Справедливість і Мир», яка у співпраці з Комісією для сприяння єдності між християнами щорічно (з 2005 року) проводить упорядкування поховань та екуменічну молитву біля пам’ятного знаку Янівського концтабору, могили жертв цивільного населення Львова (1941-1943 рр.) та на кладовищі німецьких військовополонених, що загинули тут 1945-1949 рр. Мета акції, яка учергове відбулася 8 травня 2010 року, – хвилиною мовчання та спільним зверненням до Бога вшанувати болісну історію воєнних лихоліть, щоб перенести головний акцент події з «перемоги» на «пам’ять», відкрити шлях до примирення людей, поколінь та народів. Участь у цьогорічній акції взяли представники різних конфесій Львова: церков УГКЦ та РКЦ, Вірменської Апостольської, Лютеранської, Євангельської Церкви «Гефсиманія», Церкви «Живе Слово», а також члени громади прогресивного юдаїзму та єпископ Церкви християн віри євангельської. «Ми прагнемо молитвою за пам’ять померлих вшанувати жертви, благословити майбутнє і випросити Божої ласки, щоб більше ніколи не повторилося це жахіття», – резюмувала суть заходу Голова комісії, Леся Коваленко. Також Комісія часто організовувала різноманітні обговорення та круглі столи.

 

Екуменічна Комісія

 

Комісія «Справедливість і мир» спільно з Комісією УГКЦ для сприяння єдності між християнами організували IV Суспільні дні УГКЦ, які відбулися в Києві, Одесі, Кіровограді та вперше – в Луцьку, Житомирі й Херсоні. В рамках акції «На початку було Слово»: комунікація у ХХІ столітті» була проведена вулична виставка під назвою «Очима бідності». Цей форум – перша на пострадянському просторі спроба заангажувати представників різних релігійних та недержавних організацій у публічну дискусію над актуальними суспільними питаннями на місцевому та загальнонаціональному рівнях.

 

Традиційно Комісія організувала Тиждень молитов за єдність між християнами та Екологічний «День Творця».

 

Комісія з питань Євангелізації

 

Вишкіл місіонерів – головний напрямок праці Комісії з питань Євангелізації. Її учасники провели виїзні засідання в різних екзархатах України. Ще один вид діяльності – школи євангелізації. «Це добра нагода інтенсивніше поспілкуватись з Богом – у програмі передбачено участь у повному літургійному дні. Між цим тривають лекції, які ґрунтуються на читанні і розумінні Біблії, освоєнні практичних методів та Богослов’я євангелізації, а також вивченні історії УГКЦ. Іноді ми зустрічаємося з таким явищем, коли люди, котрі вважають себе греко-католиками, достеменно не знають, хто це такі і чому вони до них належать», – зазначає виконавчий секретар Комісії, отець Ігор Головчак. Ідея школи полягає у тому, щоб допомогти вірним стати і бути християнином – у власній сім’ї, парохії, країні.

 

Комісією був створений проект концепції євангелізації – документ, покликаний стати Євангелізаційним маніфестом УГКЦ. «Завдання проекту – дуже чіткими і точними словами виразити самосвідомість Церкви, її відношення до минулого, сучасного та майбутнього. Історія нашої Церкви досить трагічна. Ми повинні прикласти максимум зусиль, щоб збагнути питання власної ідентичності: хто ми, звідки йдемо, куди прямуємо та яке головне наше завдання. Таким чином, відкриваючи свій потенціал і покликання у перспективі Божого плану спасіння усього людства», – сказав на відкритті науково-практичної конференції 29 червня 2010 року Голова Патріаршої комісії з питань Євангелізації, владика Тарас Сеньків.

 

Літургійна Комісія

 

Патріарша Літургійна Комісія спільно з Кафедрою літургійних наук УКУ організувала дводенну конференцію «Програма літургійного виховання й вишколу в УГКЦ». «Концепція богословської освіти в Україні», «Навчальна програма духовних семінарій...», «Послання Синоду Єпископів Києво-Галицького Верховного Архиєпископства про літургійні питання» – головні документи, які обговорили учасники заходу. Конференція покликана розпочати регулярні зустрічі викладачів літургійних предметів з метою обміну досвідом та формування цілісного бачення літургійного виховання в УГКЦ. «На зустріч прибули принаймні один-два представники семінарій з усієї України. Несподівано… завітали навіть учасники з Польщі», – згадує Михайло Петрович, завідувач кафедрою Літургійних наук при філософсько-богословському факультеті УКУ. В ході Конференції було розглянуто програму з Літургії, яка вже діє 10 років, обговорено труднощі, пов’язані з викладанням окремих предметів, cпільно вирішено питання, що стосуються бібліографії і її перекладу.

 

Комісія у справах душпастирства охорони здоров’я

 

Праця над підручником для медкапеланів, робота в Координаційній Раді протидіям абортів, заходи з нагоди Дня хворого та Дня медика, співпраця з Формацією медпрацівників – найголовніші минулорічні підсумки діяльності Комісії у справах душпастирства охорони здоров’я.

 

В Тернопільсько-Зборівській і Стрийській єпархіях та у Львівській Архиєпархії діють «Консультативно-просвітницькі центри для допомоги залежним від алкоголю та членам їх родин». Організувала їх підкомісія УГКЦ «За тверезість життя!». Вона також увела традицію започаткування Золотих книг тверезості, в яких співзалежні особи можуть скласти присягу відречення від вживання трунку на певний час. «Сучасне суспільство поглинуте алкогольною ментальністю. Нині у світі панує такий спосіб мислення, в якому життя без алкоспоживання важко уявити. І це велика трагедія, зокрема нашого народу. Результат – Україна на першому місці у світі за кількістю узалежнених підлітків, а це 40% людей віком до 18 років. Тобто підростає алкогенерація», – вважає голова митрополичої підкомісії «За тверезість життя!», о. Андрій Логін.

 

Комісія у справах монашества

 

Школи для новичок та вишколи для настоятельок, літні табори та катехизації – активна діяльність Комісії у справах монашества. Також ведеться постійна робота щодо Року покликання до Богопосвяченого життя. У рамках цього проекту проводяться зустрічі за участю молоді та членів різних монаших спільнот УГКЦ для ділення досвідом віри. Голова Комісії, о. Петро Баран (ЧНІ), твердить, що головне завдання – провести глибинний аналіз питання покликання, історично й духовно висвітлити цей аспект служіння. Монашество проводить регулярні молитовні зустрічі у різних монаших спільнотах, щоб допомогти мирянам зрозуміти своє покликання, а також створюються цікаві радіопередачі про покликання до богопосвяченого життя.

 

 

Комісія кадрового забезпечення УГКЦ

 

В Брюховичах біля Львова Комісія ініціювала й провела семінар на тему «Стратегія кадрового забезпечення в установах УГКЦ». Детальніше про це читайте в окремій статті.

 

Молодіжна Комісія

 

Організаційна і молитовна підготовка українців до Дня молоді, який відбудеться 2011 року в Мадриді – головний пункт роботи однойменної Комісії. «Пам’ятай, що усмішка, подарована іншим, неодмінно повернеться до тебе…» або «Бога можна пізнати лише разом з тими, хто навколо» – безліч цитат, які почергово змінюються на сайті ДивенСвіт (http://www.dyvensvit.org/). Молодіжний портал, відкритий Комісією у справах молоді УГКЦ 1 листопада 2010 року, нині набуває популярності серед юних відвідувачів.

 

Надзвичайно цікаво також пройшла молодіжна науково-практична конференція «Віра і розум», організована Комісією. Задіяними в зустрічі було понад 100 молодих людей, котрі приїхали з усієї країни. Участь у Конференції взяли Патріарх Любомир, владика Йосиф Мілян та представники кількох філософських шкіл України.

 

Комісія у справах шкільництва

 

Тематичні семінари, конференції, програми – головні заслуги Комісії у справах шкільництва та сім’ї. Викладання предмету християнської етики в школі – питання, яке виникло ще в жовтні минулого року, коли для покращення співпраці між різними структурами держави, суспільства і Церкви, при Міністерстві освіти України була створена Громадська рада. Власне тоді, Голова комісії УГКЦ у справах шкільництва, о. Іван Гнатів, запропонував Голові Державного комітету України у справах національностей та релігій, Юрію Решетнікову, зібрати разом освітян, науковців та богословів, щоб написати, опрацювати й затвердити всеукраїнську програму з християнської етики для дітей 1-11 класів загальноосвітніх навчальних закладів. Головна вимога – програма має бути погодженою з усіма традиційними й нетрадиційними Церквами держави, а також прийнятою Міністерством. Її покликання – стати єдиним оптимальним варіантом християнської етики для викладання в школах усієї країни. 10 червня 2010 року в Києві, на зустрічі робочої групи з розробки навчального курсу «Основи християнської етики», що діє при МОН України, було остаточно погоджено і одноголосно прийнято загальноукраїнську програму з морально-духовного виховання дітей в школах.

 

До 20-річчя викладання християнської етики в Україні була приурочена науково-практична конференція «Християнська етика в системі сучасної освіти». Серед головних доповідачів – гостя з Нідерландів, Гелен Зордрагер, пастор та референт з європейських питань (відділ Місії Протестантської Церкви в Нідерландах, Утрехт). На думку пані пастор, європейське виховання у християнському дусі характеризується різними національними підходами до освіти, реагує на виклики секуляризації, формується через релігійний плюралізм. Доповідачка порекомендувала українським фахівцям застосовувати у програмі викладання християнської етики модель діалогу, акцентуючи увагу на християнській відповідальності особи.

 

Комісія у справах мирян

 

Активність Комісії у справах мирян проявляється у візитах на парохії, читанні лекцій і проведенні тренінгів, а також створенні власної Інтернет-сторінки. «Чому Церква мовчить там, де повинна говорити?» – одна з провокативних тем, яку нещодавно обговорювали на реколекціях для журналістів, організованих Комісією 17-19 грудня 2010 року в монастирі Святого Альфонса (ЧНІ) у Львові. Тридцять чотири учасники з усієї України – представники різних релігійних ЗМІ: радіо, інформаційних порталів, газет спілкувалися, гаряче дискутували й ділилися враженнями від почутого. «Ми запрошували майстрів пера, які, будучи віруючими людьми, працюють як у світській, так і в церковних структурах. Особливість заходу – поєднання реколекцій із семінаром на тему сучасних методів донесення Слова Божого та слова Церкви до суспільства», – сказав голова Комісії у справах мирян УГКЦ Юрій Підлісний. За його словами, головна мета зібрання – створення журналістської спільноти, що включала б християн-журналістів різних конфесій, щоб вони спільними зусиллями і через засоби масової інформації, в яких працюють, краще представляли голос Церкви.

 

Комісія у справах мігрантів

 

Поточна робота з мігрантами: відкриття довідкових бюро та фондів, забезпечення спілкування через портал, створення профспілкових мереж – копітка праця Комісії у справах мігрантів. Зрештою, серед багатьох тем, які розглянув у вересні цього року Патріарший Синод єпископів УГКЦ, однією з головних була, власне, проблема трудової міграції України. Зокрема це почесне церковне зібрання приділило велику увагу питанню забезпечення душпастирської опіки українських заробітчан в Європі та світі, потребу їхнього юридичного захисту та значну роль соціальної опіки Церкви.

 

10-денна німецько-українська програма вивчення досвіду міграції, яку, спільно з німецькими колегами Фонду Реновабіс, ініціювала і провела Комісія у справах мігрантів УГКЦ, завершилася дискусією на тему «Перспективи євродіалогу у міграційній сфері: участь Цекрви». Голова Комісії у справах мігрантів, Григорій Селещук так визначив її результат: «Мета підсумкової панельної дискусії – обговорити досвід, набутий нашими німецькими колегами, визначити напрямки подальшої співпраці, поглибити євродіалог між Україною та країнами ЄС, до яких, власне, й виїжджає багато українців». Синод Єпископів УГКЦ ввів Комісію у справах мігрантів до структури Пасторально-Місійного віділу УГКЦ.

 

Комісія у справах сім’ї

 

Цікава і багатогранна діяльність упродовж 2010 року велася Комісією УГКЦ у справах сім’ї. Створена 2002 року, ця комісія має шляхетну мету – допомогти Главі УГКЦ та Синоду єпископів реалізувати програми, спрямовані на оздоровлення суспільства, шляхом відродження та утвердження інституції сім’ї в Україні. Діяльність організації – підготовка молоді до життя в подружжі і родині, душпастирство сімей, у тому числі й священичих, та захист життя від зачаття до природної смерті. Реколекції для дружин священиків Києво-Галицького Верховного Архиєпископства УГКЦ та наречених семінаристів 5-6 курсів; науково-практична конференція «Дружина священика – хто вона? Роль і місце добродійки в житті Церкви і парохії»; круглий стіл «Від дійсності до ідеалу (внутрішні проблеми священичих сімей)» – це лише найбільш яскраві події, організовані комісією. З нагоди п'ятої річниці з дня смерті Святішого Отця Івана Павла ІІ та 15-річниці виходу у світ його енцикліки «Evangelium vitae» Комісія УГКЦ у справах сім'ї разом з Інститутом захисту життя, Асоціацією лікарів-католиків та Релігійним товариством «Свята Софія» для українців греко-католиків в Італії і Благодійним фондом «Родина – спільнота любові» провели урочисту академію «Не бійтеся!..» «Не бійтеся Христа! Відчиніть двері Христу. Лише Він знає, що є в людині. Лише Він, Спаситель людини!» – слова, якими новообраний понтифік звернувся до народу в Римі 1978 року, пригадала на відкритті Академії Голова Комісії УГКЦ у спрвах сім’ї, п. Марія Кожух. Вона, зокрема, зазначила: «Модерне суспільство, що обожнює свободу, в рішучій позиції папи на захист життя від зачаття до природної смерті, вбачало замах на людську волю. Іван Павло ІІ полемізував зі світом, говорячи то від імені ненароджених дітей, котрі опинилися під загрозою смерті, чи немічних людей, яких сите егоїстичне суспільство намагалося якнайшвидше позбутися. «Культурі смерті» папа протиставляв цивілізацію любові, архітектором якої був».

 

На останній зустрічі з представниками комісій та працівниками церковних структур УГКЦ, єпископ-опікун комісій УГКЦ, владика Ігор Возьняк, закликав надалі продовжувати свою активну діяльність на славу Божу й всеціло посвятитися служінню Церкві. Адже віра в Христа каже йти далі за обов’язки, не зупинятися лише на них. Стосунки між людьми в самих комісіях більш важливі, ніж вся діяльність церковних структур. Адже спільноту будує пошук Бога.

 

Маріанна Кузан спеціально для газети "НАШ СОБОР"

 

Джерело: sobornews.org