//

Держава мусить поважати свободу церкви, - кардинал Гузар

«Церква мусить зберігати свою свободу. Церква мусить бути свобідна від держави, будь-якої, це не є лише українська проблема», - про це 13 березня на зустрічі у «Львівській Політехніці» з нагоди 120-річчя Патріарха Йосифа Сліпого сказав Блаженніший Любомир Гузар.

 

Любомир Гузар сказав: «Не може церква наказувати державі, що вона має робити, і держава не сміє наказувати церкві, що вона має робити. Коли ми даємо і церкві, і державі нагоду правильно розвиватися, тоді усі користають. Коли починають мішати церкву з державою, коли стають так звані державні церкви, котрі цілковито під контролем держави, є клопіт».

 

За його словами, церква, щоб бути собою, мусить бути свобідною, і держава мусить цю свободу респектувати. Але зі своєї сторони церква не повинна накидати державі свої погляди.

 

«Маємо сьогодні дуже яскраві випадки, скажімо в Ірані, де держава є контрольована їхньою релігійною організацією, і це абсолютно не виходить добре ані для віруючих, ані держави, - говорив Блаженніший Гузар. - Або там, де держава керує цілковито церквою, вживає як свого роду державне відомство, тоді церква тратить свою духовну свободу і не годна тоді бути собою».

 

За його словами, церква повинна виховувати людей в такому дусі, що раз вони є справді віруючими людьми, то мають також бути і добрими громадянами.


Джерело: ZAXID.NET