//

Депутати хочуть провести парламентські слухання на тему державно-церковних відносин

КИЇВ – Верховна Рада розгляне пропозицію про проведення 5 жовтня 2011 року парламентських слухань на тему «Стан та перспективи розвитку державно-конфесійних відносин в Україні», повідомляє Інститут релігійної свободи.

Відповідний проект постанови (реєстр. № 8548) внесли представники депутатської групи «Право вибору» Давид Жванія, Володимир Марущенко, Оксана Білозір, Володимир Стретович та інші.

Актуальність своєї ініціативи вони пояснюють тим, що це “дозволить зробити подальші кроки у напрямку розвитку діалогу між державою, Церквами і релігійними організаціями”.

На їх думку, парламентські слухання сприятимуть “як забезпеченню реалізації принципу свободи віросповідання, так і більш ефективному залученню потенціалу церков і релігійних організацій до розв’язання нагальних суспільних проблемних питань”.

Парламентарі також посилаються на звернення Всеукраїнської Ради Церков і релігійних організацій від 13 травня 2011 року, яке надійшло на адресу депутатської групи.

“На думку членів ВРЦіРО, проведення такого заходу стане ще одним кроком до подальшої гармонізації державно-конфесійних відносин, засвідчить неухильне дотримання високих стандартів прав і свобод громадян в нашій державі”, – підкреслюють автори ініціативи.

Парламентські слухання дадуть змогу представникам конфесій “напряму висловити народним обранцям свою спільну позицію відносно підходів до удосконалення законодавства України у сфері свободи совісті та діяльності релігійних організацій”, відзначається у зверненні.

Проект постанови передбачає обговорення проблематики державно-конфесійних відносин за участі керівників і представників органів державної влади, церков і релігійних організацій, провідних наукових установ та неурядових організацій.

У разі підтримки ініціативи, усі організаційні заходи щодо забезпечення проведення парламентських слухань будуть покладені на Комітет Верховної Ради України з питань культури і духовності.

При цьому до 5 вересня 2011 року Кабінету Міністрів України запропонують підготувати та подати до парламенту необхідні інформаційно-аналітичні матеріали по темі та пропозиції щодо рекомендацій парламентських слухань, а також визначити доповідачів із зазначеного питання.

Передбачається пряма трансляція слухань на національному телебаченні та радіо.
Антон Пантюшев


Інститут релігійної свободи, м.Київ
www.irs.in.ua