//

Депутат вкотре пропонує ввести мораторій на приватизацію церковних споруд

Народний депутат України Ольга Боднар (“БЮТ-Батьківщина”) втретє внесла до Верховної Ради законопроект щодо мораторію на приватизацію майна культового призначення. Відповідний проект зареєстрований у парламенті 1 вересня за № 9087, повідомляє Інститут релігійної свободи.

 

Автор пропонує внести відповідні зміни до Законів України «Про приватизацію державного майна», «Про приватизацію невеликих державних підприємств (малу приватизацію)» та «Про місцеве самоврядування в Україні».

 

“Культові будівлі і майно (споруди, приміщення) та їх окремі частини, що були у використанні релігійних організацій та перебувають у державній чи комунальній власності, які використовуються не за призначенням, не підлягають приватизації та повертаються релігійним організаціям у порядку, встановленому чинним законодавством”, – зазначено у тексті законопроекту.

 

Коментуючи свою ініціативу, Ольга Боднар зауважила: “Метою розробки зазначеного законопроекту є захист майнових прав релігійних організацій, культові будівлі і споруди яких раніше були експропрійовані державою і підлягають поверненню ним у власність відповідно до зобов’язань України перед Радою Європи”.

 

Як повідомили ІРС в офісі парламентаря, у новому законопроекті враховані зауваження, які висловлювались Головним науково-експертним управлінням Верховної Ради та окремими депутатами.

 

Нагадаємо, що у червні 2011 року парламент відхилив аналогічний законопроект  за № 3347, який Ольга Боднар внесла у листопаді 2008 року. При цьому 2,5 роки він очікував на розгляд у профільному Комітеті з питань економічної політики, який очолює комуніст Олександр Ткаченко.

 

Всеукраїнська Рада Церков і релігійних організацій неодноразово закликала керівництво країни та парламент запровадити мораторій на приватизацію колишнього культового майна на період вдосконалення законодавчого механізму його повернення релігійним організаціям. Зокрема про це йшла мова 21 квітня 2011 року на зустрічі з Президентом України В. Януковичем.

 

Як повідомляв ІРС, на проблеми з поверненням церковної власності в Україні звернув увагу Державний департамент США своєму у звіті про стан релігійної свободи за 2010 рік.

Джерело: Інститут релігійної свободи, м.Київ
www.irs.in.ua