//

День з життя Папи Бенедикта XVI

84-річний Папа Бенедикт XVI не лягає спати раніше 23:00, щодня молиться вервицю, встає о 5:00 ранку і користується мобільним телефоном, номер якого знають лише найближчі соратники.


Італійський журналіст Альдо Марія Валлі задокументував день з життя Понтифіка, котрий прокидається тоді, коли Ватикан «ще занурений у тишу».


За словами журналіста, Бенедикт XVI є «типовим німцем, методичною людиною», котрий любить «організувати свій день до найдрібніших деталей, укладаючи детальний розклад на день».


О 7:00 ранку Папа відправляє Службу Божу в своїй каплиці, з ним співслужать його двоє особистих секретарів: о. Георг Генсвайн та о. Альфред Шуереб. У відправі беруть участь також помічники Папи – Кармела, Лоредана, Крістіна та Розелла – монахині з чину Memores Domini руху «Спілкування і визволення», та особистий камердинер Папи, 46-річний Паоло Габріеле, котрий одружений і має троє дітей.


Після Літургії, яку завжди відправляють італійською мовою, Папа снідає о 8:00, а потім переходить до наукової праці в кабінеті до 11:00. В кабінеті обов’язково висить розп’яття, на столі – два телефони, один з яких мобільний. Номер мобільного Папи відомий лише вузькому колу співпрацівників.


Папа любить бути в курсі останніх подій у світі, тому читає новини різними мовами: німецькою, італійською, англійською, французькою та іспанською. Певний час Понтифік відповідає на важливу кореспонденцію.


Завершивши ранкові справи, Бенедикт XVI проводить зустрічі з главами держав, послами та іншими офіційними делегаціями на другому поверсі Апостольського Палацу. Зустрічі переважно відбуваються в папській бібліотеці, залежно від кількості відвідувачів та урочистості. Візити тривають зазвичай близько двох годин. В середу Папа проводить загальну аудієнцію в Залі Павла VI або на площі Св. Петра.


О 13:30 Святіший Отець обідає зі своїми секретарями. Рідко до них приєднується хтось з гостей. Меню складається переважно із середземноморської кухні. Папа ніколи не п’є вино, а завжди – апельсиновий сік.


Після обіду вони вирушають на 10-хвилинну прогулянку вздовж балконів Апостольського Палацу, з яких відкривається чудовий вид на Рим. Під час обідніх прогулянок прийнято не говорити про роботу.


Відпочивши впродовж однієї години, о 15:30 Папа повертається до наукової праці. До вечора він пише документи, промови, проповіді. Бенедикт XVI не користується комп’ютером, а все пише від руки. Вже пізніше його тексти друкують і перекладають.


О 17:30 Понтифік підписує документи, підготовлені до підпису його секретарями, а потім зустрічається із найближчими співпрацівниками, як наприклад, держсекретарем Ватикану кардиналом Тарчізіо Бертоне чи секретарем з відносин з державами, Архиєпископом Домініком Мамберті чи іншими.


Ввечері Папа виходить на ще одну прогулянку, цього разу у Ватиканських садах. Зазвичай його супроводжує один або двоє секретарів. Біля статуї Богородиці з Люрду вони моляться вервицю.


Легку вечерю подають о 19:30. О 20:00 Папа повертається до наукової праці, а потім йде до каплиці на вечірню молитву.


«Бенедикт XVI ніколи не лягає раніше 23:00»,– пише Валлі. – «Щоб у цьому переконатись, достатньо вийти на площу Св. Петра і подивитись, коли гасне світло у вікні верхнього поверху Апостольського Палацу».


Саме тоді все місто закривається на ніч, окрім охорони і кількох технічних працівників,– розповідає італійський журналіст.


За матеріалами CNA та Europaquotidiano.it