//

День пам’яті св. Томи Аквінського в Інституті релігійних наук в Києві

27 та 28 січня 2010 р., на честь свого покровителя, уславленого священика та Вчителя Церкви, в Інституті св. Томи Аквінського в Києві увазі спільноти буде представлено кілька цікавих подій.

 

Екуменічний діалог починається з праць Томи?

В четвер, 27 січня, о 18:00, відбудеться презентація перекладу на українську мову «Компендіуму теології» св. Томи Аквінського. Головна ідея цієї презентації – розгляд думки св. Томи в контексті стосунків між православною і католицькою теологією. У відкритому обговоренні візьмуть участь канд. філос. н. Андрій Баумейстер, док. філос. н. Віктор Котусенко, канд. філос. н. Юрій Чорноморець, а також представник Київської Духовної Академії і семінарії ігум. Сильвестр (Стойчев). Сам твір (представлений українською мовою в проекті перекладу підручників) адресований не лише теологам, а «для заклопотаних [повсякденними справами] (propter occupatos)», оскільки вмістив усе послання про спасіння людини в короткому резюме. Для Томи тематика «короткого слова» зводиться до примату любові; тож Аквінат резюмує Христову заповідь: увесь закон Христа полягає в милосердній любові [charité].

 

Довідка. Праці Томи Аквінського були серцевиною католицької традиції протягом кількох століть, хоча не завжди Вчителя Церкви сприймали без опору. Про це свідчать і контроверзи ХІІІ ст. (ще за життя Томи) та після його смерті, і досить радикальне відкидання його доробку багатьма теологами ХХ ст. Питання про актуальність думки св. Томи Аквінського стосується не лише католицької, а й православної теології. Для домінуючого напряму православної традиції Тома Аквінський був прикладом католицької думки par excellence, а тому чимало закидів проти католицької теології сфокусувалися на критиці праць Томи. Водночас – як у XIV–XV ст., так і тепер – не бракує православних мислителів, які, навіть якщо не до кінця готові прийняти підхід Аквіната, то знаходять в ньому чимало цінних елементів, цікавих і корисних для православної богословської рефлексії. Постає питання про те, наскільки його праці можуть бути корисними для розвитку теологічного діалогу між православною і католицькою Церквами.

 

Docendo discimus

В п’ятницю, 28 січня, святкування розпочнеться о 18:00 зі Святої Літургії, яку відслужить Його Високопреосвященство Апостольський Нунцій Іван Юркович. Потім, о 19:00, о. Джозеф Аджус ОР, декан Теологічного факультету Папського Університуту «Angelicum» («Ангелікум») в Римі, прочитає лекцію на тему «Деякі рефлексії щодо Пост-синодальної Апостольської Адгортації Verbum Domini Бенедикта XVI». Після лекції відбудеться агапа.

Довідка. Джозеф Аджус ОР (Fr. Joseph Agius) біблеїст, до вересня 2009 р. був ректором «Angelicum», зараз він – декан теологічного факультету. Був також пріором монастиря в «Angelicum». Автор книги «Проповідь справедливості: Домініканський внесок в соціальну етику в ХХ сторіччі» (Preaching Justice: Dominican Contributions to Social Ethics in the Twenthieth Century). Понтифікальний Університет св.Томи Аквінського «Angelicum» («Ангелікум»), заснований в 1580 р., є університетом Ордену Домініканців в Римі. Там близько 1500 студентів з 90 країн, головним чином – з США, Італії, Індії та Польщі. Викладають (і англійською, і італійською одночасно) 150 домініканських братів та сестер, діоцезіальних священиків, професори з 30 різних країн. В кінці 1940-х тут написав і захистив докторат Кароль Войтила.

 

Події обох днів відбуватимуться в Інституті релігійних наук св. Томи Аквінського в Києві за адресою:

вул. Якіра, 13 (ст.м. «Лук’янівська», 10-15 хвилин пішки уверх по вул.Мельникова або Білоруська до перехрестя з вул.Якіра)

Вхід вільний

Джерело: Богословський портал