//

Делегація руху "Unum Omnes" та дияконське рукоположення у соборі св. Юра

У Архикатедральному соборі св. Юра, в неділю, 16 жовтня, Преосвященніший владика Венедикт очолив Архиєрейську Божественну Літургію. В часі богослуження єпископ-помічник Львівський уділив дияконські свячення випускникові Львівської духовної семінарії Святого Духа Сергію Білоконю.

 

У спільній молитві також взяли участь представники Всесвітньої спілки чоловіків-католиків «Unum Omnes» на чолі з її президентом Найлом Кеннеді. Засідання виконавчого комітету цієї організації відбувається з 15 до 22 жовтня у Львові, в Реколекційно-відпочинковому центрі Львівської архиєпархії.

 

Розважаючи над недільним Євангельським уривком про покликання апостолів і чудесну ловитву риби. Преосвященніший особливо заакцентував на словах апостола Петра: «На твоє слово закину сіті». Владика зазначив, що апостоли-рибалки, бувши професіоналами своєї справи, послухали Христа всупереч людській логіці та власному досвіду. Цей крок не лише приніс їм незвично великий улов, але й докорінно змінив їхнє життя.

 

«Так як тоді Господь подбав про тих, хто довірився Його слову, так само подбає про кожну людину, яка з вірою звернеться до Нього. Якщо поглянути в наше життя, в наше минуле, можемо побачити, як в різних моментах, обставинах і ситуаціях ми могли почати жити вірою. Це був певний сплеск, бо вже ні нащо інше ми не могли уповати чи покластися. Але цей сплеск віри спричинявся до того, що в нашому особистому житті, не лише в Євангелії чи у житті святих, Бог творив чудеса. По нашій вірі далося нам», - зазначив Архиєрей.

 


Після Божественної Літургії владика Венедикт звернувся до новопоставленого диякона Сергія, закликавши його «свідчити своїм служінням живу віру в Бога». Єпископ також привітав гостей з-за кордону і коротко розповів вірним про рух «Unum Omnes»: «Сьогодні з нами на Святій Літургії в Соборі св. Юра присутні християни з Австрії, Білорусії, Ефіопії, Ірландії, Кореї, Литви, Люксембургу, Мадагаскару, Нігерії, Великобританії, Франції, Хорватії. Сердечно вітаємо чисельну делегацію світового руху «Unum Omnes», бажаємо успішних нарад та гарних вражень під час відвідин наших святинь і монастирів».

 

На завершення, з нагоди дня Прислуговуючого, владика Венедикт вручив пам’ятні ікони членам Вівтарної дружини собору св. Юра, які протягом останніх 20 років прислуговували у храмі.

 

Довідка:

Всесвітня спілка чоловіків-католиків «Unum Omnes» створена 1948 р., в Люрді, свій осідок має у Ватикані. Метою спілки є допомога людям реалізувати потенціал у житті, як християн, не боятися брати відповідальність у Церкві та суспільстві, підтримувати родину як джерело життя людини, сприяти розвитку відносин з національними та міжнародними організаціями. Представники УГКЦ вперше приєдналися до руху у 80-х рр. XX ст. Архимандрит отців Студитів ієрм. Любомир Гузар, разом із делегацією української діаспори, брав участь у нарадах «Unum Omnes» в Мюнхені. Офіційне членство у спілці чоловіків-католиків Україна відновила у 2000 р., на засіданні в Люксембурзі.

 


Тарас Бабенчук
Джерело: Прес-служба Львівської архиєпархії