//

Де дозволимо, щоб діяла Божа любов, там відривається небо. Бенедикт XVI в Марійському санктуарії в Етцельсбасі

Завершальною подією другого дня Апостольської подорожі Бенедикта XVI до Німеччини стала відправа вечірні в Марійському санктуарії в Етцельсбасі.

 

«Під час двох безбожних диктатур, які старалися позбавити людей їхньої традиційної віри, мешканці Етцельсбаху були впевнені, що знайдуть тут, у етцельсбахському санктуарії, відчинені двері та місце внутрішнього миру», – сказав на початку проповіді Бенедикт XVI, зазначивши, що сьогодні здійснилася його давня мрія здійснити це подячне паломництво до Пресвятої Богородиці.

 

«Коли християни всіх часів та місць звертаються до Пресвятої Марії, вони керуються спонтанною впевненістю у тому, що Ісус не зможе відхилити прохання, які Йому підносить Його Мати», – сказав Святіший Отець, додаючи, що це переконання супроводжується також вірою в те, що Вона є також і нашою Матір’ю, Яка зазнала найбільших страждань та розділяє з нами усі наші труднощі.

 

Святинею Ецтельсбаху є статуя страждальної Богородиці, яка тримає на руках тіло Свого Сина. Папа звернув увагу на той факт, що на відміну від інших подібних зображень, де бачимо Христа схиленого так, що видно Його пробитий бік, на ецтельсбахській статуї цієї рани не бачимо, бо тіло повернене точно в другий бік. На думку Бенедикта XVI, тут прихований глибокий зміст: серця Ісуса та Марії звернені одне до одного, наближаються одне до одного. «У серці Марії, – сказав він, – є місце для любові, якою Її Божественний Син бажає обдарувати людство».

 

Святіший Отець зазначив, що Марійська набожність зосереджується у спогляданні Її взаємин з Сином. Протягом історії вірні знаходять завжди нові аспекти та титули, які наближають до нас це таїнство. Одним з таких є образ Непорочного Серця Марії, як символ глибокої беззастережної єдності з Христом. «Не самоздійснення є сповненням справжнього розвитку людини, що сьогодні пропонується як модель сучасного життя, але яка дуже легко може перемінитися у вишукану форму егоїзму, – сказав Бенедикт XVI. – Нею є, радше, поведінка дарування себе, яка спрямовується до Серця Марії, а через це – також і до Серця Відкупителя».

 

Папа пригадав, що Ісус з хреста, трону благодаті та відкуплення, дав людям як Матір свою Матір Марію, вчиняючи Її, свого роду, посередницею благодаті, яка випливає з хреста. Наше довір’я до Її дієвого заступництва, за словами Святішого Отця, спонукають нас призадуматись над речами, які йдуть далі, ніж наші потреби цього часу. Захищаючи нас від небезпек, Марія «хоче допомогти нам зрозуміти обшир та глибину нашого християнського покликання. З материнською лагідністю, – сказав Бенедикт XVI, – Вона хоче спричинитися до того, щоб ми зрозуміли, що все наше життя повинно бути відповіддю на багату милосердям любов нашого Бога. Так, ніби каже нам: зрозумій, що Бог, який є джерелом всілякого добра і не хоче нічого іншого, як твого щастя, має право вимагати від тебе життя, яке з радістю і безумовно віддасться Його волі та працюватиме над тим, щоб інші вчинили так само. Де є Бог, там є майбутнє. Де дозволимо, щоб Божа любов цілковито діяла в нашому житті, там відривається небо».

 

Джерело: Радіо Ватикан