//

Датських священиків зобов'язали "вінчати" содомітів

Парламент Данії 8 червня прийняв закон, що зобов'язує всі церкви країни проводити обряд вінчання для гомосексуальних пар, пише The Daily Telegraph. Згідно з цим законом, будь-який священик може відмовитися від проведення такого обряду, але місцевий єпископ буде зобов'язаний знайти йому заміну. Нові правила вступлять в силу 15 червня.

 

Хоча в парламенті закон був схвалений переважною більшістю голосів (за нього виступили 85 депутатів зі 111), в суспільстві продовжилися суперечки щодо правильності такого рішення.

 

Як мінімум одна третина датських священиків і деякі єпископи заявили, що не будуть вінчати геїв і лесбіянок, а сам закон назвали приводом до розколу церкви. Крім того, проти нових правил виступили місцеві ультраправі.

 

Разом з тим датський міністр у справах церкви Ману Сарін (етнічний індієць, який народився в Пенджабі) назвав закон "історичним" і оголосив, що він відкриє перед усіма людьми рівні можливості для вінчання.

 

У 1989 році Данія стала першою країною, що легалізувала цивільні гомосексуальні союзи. У сусідніх країнах - Норвегії та Швеції, що також славляться своїм лібералізмом по відношенню до геїв і лесбіянок, - поки тільки обговорюється питання про те, чи слід зобов'язати священиків вінчати гомосексуалістів.

 

Разом з тим, у Швеції вже діє закон, що дозволяє проводити подібні церковні церемонії, однак священик все ще має право відмовитися від їх проведення. Такий же порядок зараз діє і у Великобританії.

 

За матеріалами lenta.ru