//

Cтворено перший персональний ординаріат для англікан

Сьогодні, о 10.30 за лондонським часом, у Вестмінстерському катедральному соборі відбулася Меса, в ході якої архиєпископ Вестмінстерський Вінсент Ніколс висвятив на священиків трьох колишніх англіканських єпископів, – Ендрю Бернема, Джона Бродхерст і Кейта Ньютона, які раніше, 1 січня, разом зі своїми дружинами приєдналися до Католицької Церкви, а 13 січня отримали католицьке посвячення в дияконський сан.
 

 

В кінці Меси висвячення архиєпископ Ніколс оголосив про те, що сьогодні ж Конгрегацією віровчення був опублікований декрет, яким заснувався персональний Ордінаріат Пресвятої Богородиці Вельсингемської для англікан, які вступають в повну спільність з Католицькою Церквою, згідно Апостольської конституції Бенедикта XVI Anglicanorum coetibus. Покровителем нового Ордінаріату проголошений блаженний кардинал Генрі Ньюмен. Першим ординарієм нової структури Папа призначив новорукоположеного священика Кейта Ньютона – колишнього англіканського єпископа Річборо.
 

Очікується, що під час найближчого Страсного Тижня вірні, які бажають залишити Церкву Англії і приєднатися до нового ординаріату, зможуть вступити в спільність з Католицькою Церквою після періоду підготовки, який продовжиться протягом Великого Посту. Для опіки над новими громадами колишні англіканські священики, чиї прохання будуть схвалені Конгрегацією віровчення, будуть рукопокладені в католицьке священство в кінці пасхального часу, швидше за все, напередодні торжества П'ятидесятниці. Короткий період формації, який передуватиме висвячуванню, буде продовжений надалі, згідно вказівок Конгрегації.
 

 

Новий Ордінаріат є частиною Латинської Церкви, тому богослужіння в ньому здійснюватимуться по Римському Міссалу, проте після затвердження власних літургійних книг стане можливим здійснення літургії, що включає елементи англіканської традиції. Всі віруючі Ордінаріату зможуть брати участь в літургії як в своїх парохіях, так і в будь-яких інших католицьких богослужіннях; так само і будь-який католик зможе брати повну участь в літургії, яка здійснюватиметься в парохіях Ордінаріату.

 

За матеріалами: Сибирская католическая газета