//

Cьомий день Синоду: епоха «нового мучеництва» від секулярного і антирелігійного світу

Cьомий день роботи генеральної асамблеї Синоду, 15 жовтня, був присвячений виступам синодальних отців. Було звернуто увагу не тільки на труднощі, з якими стикаються християни Африки, зокрема Малі, але і послідовники Христа на європейському континенті, де глобалізація і секуляризм формують нові види «мучеництва», де Бога не тільки виключають зі всіх сфер, але й іноді зовсім Його не знають. Нова євангелізація, на думку учасників асамблеї, може спиратися тут на три інструменти: вірні-миряни, сім'ї, екуменічний та міжрелігійний діалог. Кардинал Йосип Бозаніч з Хорватії відзначив важливість пам'яті про мучеників за віру в країнах, які нещодавно пережили переслідування. Вони принесли плоди у вигляді безлічі «нових християн», завдяки чому Церква відродилася. Зараз настала епоха «нового мучеництва» від секулярного, антирелігійного, нетерпимого світу.

 

Кардинал Антоніо Марія Вельо відзначив важливу роль емігрантів у створенні сильних спільнот. Глава Папської ради душпастирства емігрантів і подорожуючих звернув увагу на підтримку цих категорій віруючих, оскільки їх присутність в Церкві є висловленням солідарності та діалогу зі світом.

 

Архиєпископ Вінченцо Палья, глава Папської Ради у справах сім'ї, зупинився у своєму виступі на ролі сім'ї, яка має бути суб'єктом нової євангелізації, а Церква повинна стати родиною родин. Єрарх звернув особливу увагу на ризик втрати суті, сенсу і важливості сім'ї. Вона повинна стати в центрі політики, економіки та культури. Єрарх згадав слова бл. Івана Павла II, що саме «сім'я повинна надихати нову євангелізацію».

 

Глава Папської Ради з інтерпретації законодавчих текстів, кардинал Франческо Кокопальмеріє підняв тему співпраці між спільнотами, особливо християнськими, згадавши, що потрібна не конфронтація, але співпраця, особливо з Православною Церквою. Враховуючи наслідки секуляризму, є потреба в тісній співпраці між спільнотами, а також в більш активній ролі мирян. Кардинал підкреслив позитивний досвід співпраці і як приклад навів підписання спільного послання Конференції єпископів Польщі та Російської Православної Церкви.

 

Єпископи Сирії та Пакистану поділилися досвідом нової євангелізації в своїх країнах, особливо серед молодих людей. Вони повідомили, що мусульманська молодь часто приймає християнство, шукаючи в образі Бога люблячого Отця.


За матеріалами be.radiovaticana.va