//

COMECE про ембріони: ЄС має адаптуватися до сьогоднішнього стану знань і права

Політика Європейського Союзу щодо стовбурових клітин має адаптуватися до науково-технічного прогресу в цій сфері, а також сьогоднішнього правового статусу. Про це нагадує Комісія Єпископатів Європейської Спільноти (COMECE). Це стосується результатів кількарічних досліджень. Вони показали, що можливості використання ембріональних стовбурових клітин у терапії є значно меншими, ніж вважалося, а з іншого боку збільшилися шанси використання дорослих стовбурових клітин.

 

COMECE також нагадує, що дослідження ембріональних стовбурових клітин недавно зіткнулися з серйозною правовою перешкодою. Це постанова Трибуналу Справедливрсті Європейського Союзу, яка забороняє патентувати дослідження людських ембріонів. На практиці це означає, що дослідження ембріональних стовбурових клітин є неоплатними, тому що їхні результати не можуть бути запатентовані.

 

У зв'язку з цією новою правовою та науковою ситуацією європейські єпископи закликають ЄС до припинення фінансування досліджень клітин, узятих з ембріонів. Вони нагадують, що згідно з останніми дослідженнями Євробарометру, 56 мешканців континенту визнає ембріон за людську істоту з моменту зачаття.

 

За матеріалами: Radio Watykańskie