//

Чотири нобелівські лауреати отримали у Ватикані премії «Наука — за мир»

У Папській академії наук відбулося щорічне вручення премії ім. Етторе Майорана «Наука — за мир». Всесвітня федерація вчених (The World Federation of Scientists) нагородила чотирьох видатних діячів науки, пише портал Zenit.

 

Церемонію відкрив канцлер Папської академії наук єпископ Марчело Санчес Сорондо. Нагородженням керував президент Всесвітньої федерації вчених Антоніо Січічі.

 

У числі нагороджених — швейцарський біолог-кальвініст Вернер Арбер – лауреат Нобелівської премії в області фізіології і медицини за відкриття рестрикціонних ферментів і їх застосування в молекулярній генетиці (1978 р.). В даний час Вернер Арбер очолює Папську академію наук. Винагорода «Наука за мир» була також вручена Яну Лі, лауреатові Нобелівської премії з хімії за внесок у розвиток досліджень динаміки елементарних хімічних процесів. Нобелівські лауреати фізик Герард Хоофт, що отримав премію за прояснення квантової структури слабких взаємодій (1999 р.), і фізик-ядерник Семюел Тінг, що зробив відкриття в області «важкої елементарної частинки нового типу» (1976 р.), також удостоїлися винагороди «Наука за мир».
Після вручення відбувся симпозіум на тему «Роль науки в культурі третього тисячоліття». Антоніо Січічі заявив на зібранні, що перший ворог миру на землі – «секретний» вчений: поки існують секретні лабораторії, гонка озброєнь неминуча.

 

Премія «Наука за мир» присуджується щорічно діячам науки, культури і політики, що внесли помітний вклад до здійснення цілей Всесвітньої федерації вчених. Серед лауреатів – Папа Римський Іван Павло II, вчені Сідней Дрелл, Лайнус Полінг, Поль Дірак, Петро Капіца, Євгеній Веліхов, Андрій Сахаров, Роальд Сагдєєв і інші відомі громадські діячі.

 

За матеріалами www.sedmitza.ru