//

Чорнобиль і Фукусіма в призмі екуменічних зобов'язань

Український Чорнобиль і японська Фукусіма: не дивлячись на різні обставини і відстань в двадцять років, ці два місця стали для світу символом людського безсилля перед страхітливими наслідками ядерної катастрофи.


Людська трагедія і трагедія для довкілля стали темою роздумів для різних релігійних спільнот, які вважають своїм покликанням просування етики відповідальності в управлінні природними ресурсами. Саме про це пройдуть дебати в Кінгстоуні на Ямайці, де з 17 по 25 травня відбудеться екуменічний з'їзд під егідою Всесвітньої Ради Церков. Члени спільнот, що входять в цю раду, більш ніж в ста країнах об'єдналися 25 квітня, з нагоди річниці вибуху реактора на Чорнобильській АЕС, для молитви і свідоцтва своєї турботи про всесвіт, і щоб відповісти на виклик, який загрожує  самому людському життю.


Днями генеральний секретар ВРЦ Олав Фіксе Твейт нагадав, що «в японських подіях ми чуємо відгомін того, що вже сталося в Чорнобилі. Наші серця як і раніше відкриті до людей,  що постраждали від наслідків атомної радіації на Україні, в Білорусі, Росії, а також до тих, хто живе в Японії».


Релігійні спільноти, підкреслив Твейт, «доклали немало зусиль, надаючи невідкладну допомогу, але коли тривалість шкоди для природи така велика, як в Чорнобилі, або коли така високорозвинена країна, як Японія, переживає катастрофу подібних масштабів, необхідне серйозне переосмислення». Трагічні події в Чорнобилі і Фукусімі, сказав далі керівник Всесвітньої Ради Церков, «спрямовують наші молитви і наші програми до роздумів про те, що можуть зробити для охорони довкілля і безпеки людей суспільство і релігійні спільноти».

 

На майбутньому з'їзді в Кінгстоуні, то основна увага приділятиметься темі охорони довкілля і її нерозривного зв'язку із збереженням миру. Роботи екуменічного з'їзду пройдуть в кілька пленарних засідань, присвячених наступним глобальним темам: мир в суспільстві, мир з планетою Земля, мир в економіці і мир між народами. Як зазначив пан Твейт, дана ініціатива направлена перш за все на те, щоб «взяти на себе довгострокові екуменічні зобов'язання, які пов'язують цілісність творіння з миром і справедливістю, приділяючи пріоритетну увагу спільнотам і економічним системам».

 

На презентації Кінгстоунського заходу виступив відповідальний за програму «Кліматичні зміни» Всесвітньої Ради Церков пан Кербер, який підкреслив, що через  20 років, за різними  оцінками, від 100 до 200 тисяч чоловік, що постраждали від Чорнобильської катастрофи, живуть в умовах ізоляції і бідності.

 

Оголошуючи про майбутній з'їзд на Ямайці, керівники Всесвітньої Ради Церков підкреслили: «Земля потребує християн, які б разом з іншими творили мир в творінні і мир з творінням».

 

Джерело: Радіо Ватикан