//

Чому зменшується кількість християн в Ізраїлі

Згідно з річним звітом статистичного управління Ізраїлю причина зменшення числа християн в країні швидше полягає у низькій народжуваності, ніж у еміграції. Експерти цього відомства вважають, що християн в Ізраїлі налічується 153 тисячі, 2% від усієї кількості населення - 7 мільйонів 200 тисяч осіб. Але до цього числа не входять іммігранти, іноземні священики, монахи і монахині, які живуть в країні .

 

За даними статистичного відомства, більшість християн Ізраїлю за мовою і культурою є арабами. 20% християн, близько 28 тисяч, надежать до іммігрантів з колишнього СРСР, що прибули до країни на початку 90-х років минулого століття. Багато з цих християн - єврейського походження, або є людьми, у яких є родинні зв'язки з євреями (що дозволило їм скористатися у багатьох випадках Законом про повернення і отримати громадянство).

 

Всупереч твердженням міжнародної преси, головна причина зниження кількості християн на Святій Землі викликана не стільки політичними і економічними причинами, скільки демографічними: християнські пари одружуються порівняно пізно (близько тридцяти років) і жінки мають менше дітей (2,2 у середньому). Значно вища народжуваність спостерігається у мусульманських сім'ях: 3,7 дітей. Єврейські жінки народжують у середньому до 3-х дітей. Також цікавою є статистика основних християнських центрів: на першому місці Назарет, у якому проживають 23 000 християн, потім Хайфа, де їх налічується 13 700, Єрусалим з 11 500 і Шефарам, у Галілеї, з 9 200 християнами.

 

За матеріалами Радио Ватикан