//

Члени урядової Комісії занепокоєні спробами викривити рішення про ветування проекту № 10221

КИЇВ – Представники низки конфесій звернулись до Президента України Віктора Януковича та до голови Комісії з питань забезпечення прав релігійних організацій при Кабінеті Міністрів України, Віце-прем’єра Раїси Богатирьової з приводу спроб викривлення позиції Церков і релігійних організацій, повідомляє Інститут релігійної свободи.

 

У зверненні йдеться, що під час засідання Комісії від 22 жовтня 2012 року за участі представників конфесій та профільних міністерств було ухвалено спільне рішення про необхідність ветування законопроекту № 10221 з метою недопущення змін до чинного Закону України «Про свободу совісті та релігійні організації».

 

За словами представників конфесій, у підсумку це рішення Комісії було сформульовано неоднозначно – з відсилкою на результати обговорення, але без зазначення їх змісту, та за відсутності конкретних строків вирішення цього питання.

 

“Міністерству культури України подати Кабінету Міністрів України пропозиції за результатами обговорення питання щодо змін до Закону України «Про свободу совісті та релігійні організації», які передбачені прийнятим Верховною Радою України законом”, – зазначено у Протокольному рішенні Комісії згідно інформації з Урядового порталу.

 

Представники конфесій заявили: “Цього тижня від представників влади ми дізнались тривожну інформацію про те, що неоднозначне формулювання у Протокольному рішенні Комісії від 22.10.2012 року стає приводом для рекомендацій з боку профільних міністерств щодо підписання Президентом законопроекту № 10221 з метою наступної корекції Закону України «Про свободу совісті та релігійні організації». Така інтерпретація рішення Комісії окремими посадовими особами не відповідає дійсності та результатам обговорення під час засідання!”

 

Члени Комісії нагадали, що позиція Всеукраїнської Ради Церков і релігійних організацій залишається незмінною, оскільки глави конфесій вже не раз наголошували на тому, що варіант корекції Закону про свободу совісті після набуття чинності законопроекту № 10221 є неприйнятним за будь-яких умов.

 

На їх думку, ігнорування пропозицій конфесій призведе до значного погіршення законодавства у сфері реєстрації релігійних організацій та практики його застосування, а найголовніше – до збурення релігійного середовища у зв’язку з зловживанням довірою Церков, які сподівались на дотримання представниками держави обіцянок Президента В.Януковича та домовленостей під час підготовки законопроекту до другого читання.

 

Нагадаємо, що досягнуті домовленості полягали у недопущенні внесення жодних змін до законодавства про свободу совісті за відсутності їх консенсусної підтримки з боку конфесій.

 

У своєму зверненні до Глави держави представники конфесій – члени урядової Комісії знову підкреслили необхідність застосувати право вето до проекту Закону України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України» (реєстр. № 10221 від 16.03.2012 р.), прийнятого парламентом 16 жовтня 2012 року.