//

Чи змінить картину світу виявлення «бозона Хіггса»?

Коментар ватиканського астронома


Європейська організація з ядерних досліджень оголосила, що подвійний експеримент, проведений під керівництвом двох фізиків-італійців, привів до виявлення сліду «бозона Хіггса» - елементарної частинки, яка, відповідно до гіпотези, знаходиться в атомному ядрі всіх елементів. Якщо ці результати підтвердяться, вони будуть мати надзвичайну важливість для довершення теорії матерії.

 

Новину прокоментував священик Габріеле Джонті, астроном Ватиканської обсерваторії.

 

«В теорії елементарних частинок існує модель, яка називається «Стандарт», - вона описує всі відомі в природі взаємодії. Ця модель включає електромагнітне і слабке зв'язування. Модель була передбачена теоретично вже давно і отримала Нобелівську премію в 1978 році. Однак частки цієї електрослабкої взаємодії були відкриті тільки в 1984 році Карло Руббіа з Організації з ядерних досліджень. А маса цих часток визначається так званим «бозоном Хіггса». Частинки, які бозон наділяє масою, були знайдені, а проте сам «бозон Хіггса» виявлений не був. Були проведені численні експерименти по виявленню цієї частки, аж до сьогоднішнього дня ».

 

Які перспективи, як це відкриття може змінити бачення світу?

 

«Просто-напросто буде ще раз підтверджена електрослабка модель. Поки ще немає жодних ознак появи нової фізики».

 

Газети говорять про це відкриття під заголовком «знайдений слід частинки Бога». Чи не занадто це вимогливо?

 

«Так. Одна з причин, по якій її називають «часткою Бога», полягає в тому, що її неможливо було виявити. З 1984 року минуло чимало років. Численні студенти писали свої дипломні роботи в Організації з ядерних досліджень, бажаючи присвятити їх цій частинці, однак її не знайшли. Таким чином, відкриті нами теоретичні моделі поки не підтверджені, і я не розумію, чому говорять про «науку, яка може зрозуміти все»: адже навіть ті теорії, які у нас є і з якими всі начебто згодні, ще не були перевірені! »

 

За матеріалами www.radiovaticana.org