//

Чи потрібна світові релігія?

В Берліні відбувся публічний диспут між віруючими й атеїстами. У зустрічі взяли участь видатні громадські діячі: німецький журналіст і публіцист Маттіас Матуссек, підприємець і меценат княгиня Глорія фон Турн-унд-Таксіс, художник Вільгельм Інкамп та інші.

 

Диспут, який організувало товариство «Disput Berlin GmbH», зібрав близько 300 осіб.

 

На зустрічі обговорювалися питання: чи був би світ краще без релігії? Релігія служить людям, чи вони їй? Чи не ставляться європейці серйозніше до ісламу ніж до релігії своїх предків — християнства? Чи потрібно по-новому визначити стосунки держава — церква — права людини? Як убезпечити суспільство від релігійного фундаменталізму? Чи має суспільство потребу «переглянути всі цінності», як закликав Ніцше?

 

Дискусією керував колишній головний редактор німецького тижневика «Spiegel» Штефан Ауст. Учасники зустрічі висловлювалися «за» і «проти» присутності релігії в суспільстві:

 

Алан Позенер (Alan Posener), кореспондент газети «Welt am Sonntag», вважає, що тому, хто акуратний і передбачливий, не обов’язково молитися. Журналіст жорстко розкритикував Папу Бенедикта XVI, котрий, на його думку, бореться проти плюралізму. Позенер заявив, що Католицька Церква надто часто живе керуючись гаслом «хто не хоче стати моїм братом, тому я проломлю череп».

 

Соціолог і феміністка Некла Келек (Necla Kelek) аргументувала своє несприйняття релігії ще одним популярним доказом, котрий, однак, можна поставити під сумнів: «релігія зазвичай є джерелом війн і зловживанням владою».

 

Кільський кримінолог, професор Моніка Фроммель вважає, що і без релігії можна навчитися любові до ближнього: моралі потрібна не релігія, але практичний розум.

 

Атеїст Філіп Мьоллер висловився категорично проти «фінансування міфології на державному рівні». Мьоллер вважає, що суспільству потрібна не релігія, але наука, філософія та мистецтво.

 

Журналіст-католик, співпрацівник тижневика «Дзеркало» («Spiegel») Маттіас Матуссек вважає, що релігія необхідна. Вона змушує людину замислитися над життєво важливими питаннями: як я повинен жити? Що буде після смерті фізичного тіла? У світі без релігії особа — «всього-лиш біологічна істота». ХХ сторіччя, з його війнами та масовими вбивствами, показало, як виглядає світ без релігії.

 

Меценат-католик княгиня Глорія фон Турн-унд-Таксіс розповідала про втіху для особи в безнадії, яку не може дати атеїзм та про переродження релігійного відчуття в забобон в тих людей, що відмовилися від релігії.

 

Колишній голова ради Євангельської церкви Німеччини єпископ Вольфганг Хубер (Wolfgang Huber) уточнив, що кращими критиками релігії є релігійні люди. Релігія дає особі можливість вийти за межі свого життя.

 

На початку та вкінці зустрічі учасникам запропонували проголосувати «за» і «проти» світу без релігії. Перед початком диспуту 56,3% висловилися «за» суспільство, в якому присутня релігія, 35,7% — «проти» і 8% утрималися. Після завершення диспуту «за» були вже 58,1%, «проти» — 35,5%, «утрималися» — 6,4%.

 

Джерело: www.laityugcc.org.ua