//

Чи можна ще щось змінити у цьому суспільстві на краще?

«Чи можна ще щось змінити у цьому суспільстві на краще?», – не рідко доводиться чути кожному з нас. І якщо залишити крайній песимізм та яскраво виражений максималізм, то чи справді можна сподіватись, що на горизонті засяє промінчик надії для нашої Батьківщини?! Мабуть все ж таки можна сподіватись на краще майбуття і, якщо не сьогодні, то принаймні в ближчому, чи дальшому майбутньому! Але для цього потрібна лиш одна дуже проста річ – щоб кожен займався тим, до чого він Богом покликаний.

 

            І справді, коли той, хто покликаний піклуватись іншими, палко долає всі труднощі та перешкоди на своєму шляху, тоді інші, для кого він покликаний, починають відчувати, що вони насправді не залишені Творцем на призволяще. Сумлінно виконувана праця, коли здійснюється не заради похвали, визнання, чи чергової «зірки» на пагонах, тоді вона не може залишитись поза увагою інших і стає привабливою.

 

Про працю та успіхи підкомісії «За тверезість життя» Івано-Франківської Архієпархії УГКЦ та консультативно-просвітницького центру для допомоги залежним від алкоголю та членам їхніх родин можна немало сказати, але залишімо факти говорити за себе. Одним з таких фактів може послужити те, що нещодавно, 13 листопада 2012 року, Івано-Франківська телестудія «Апостол» виступила ініціатором зустрічі з о. Русланом П’ястою, який є головою підкомісії та духовним провідником, вищезгаданого центру. Журналісти зустрілись з поборником пияцтва на теренах Франківщини з подвійною метою: з однієї сторони, підтвердити та виконати своє післаництво, закодоване у самій назві «Апостол», а з другої, щоб як студія підготувати для краян потрібний матеріал, який позбавлений будь-якого пафосу та безкорисливої і сумнівного походження інформації, – чим, нажаль, не рідко прогрішаються світським ЗМІ.

 

            В інтерв’ю з о. Русланом, «Апостол» поцікавилась роботою підкомісії і консультативно-просвітницького центру та доцільністю їхнього створення. Серед найважливіший питань, які допоможуть привідкрити занавісу складного феномену зловживання алкоголем, було питання, яке стосувалось основної причини, чи фактору, який впливає на те, що стільки молодих людей шукає «порятунку» та «розради» в «безвідказного друга», яким для багатьох стає алкоголь. Голова підкомісії лаконічно та доступно відповідаючи на різні запитання, послався на авторитетне джерело, яким для усіх, віруючих та не дуже, є блаженний Іван Павло ІІ, згідно з яким «всі біди суспільства, і, особливо, проблема залежностей, лежить в глибині людського єства»; і цій причині Папа слов'янин дав чітке найменування – «екзистенційна, чи духовна пустка». «Хочемо цього, чи ні», – наголосив о. Руслан, «але це є беззаперечною правдою і якщо бажаємо вивести наш народ з проблеми пияцтва та не допустити до того, щоб алкоголь відніс нашу Батьківщину на маргінес історії, то мусимо починати заповняти цю пустку справжньою поживою. А такою поживою може були лише Той, Хто нас створив». «Так, нею може бути лише Єдиний Ісус Христос, Який є реальним та живим Богом, готовим вже «тут і тепер» витягнути нас з будь-яких тенет та поневолень», – сказав на завершення поширювач чесноти тверезості.

 

Інформаційна служба підкомісії «За тверезість життя» Івано-Франківської Архієпархії УГКЦ