//

Черговий акт насильства проти християн в Сирії

Не припиняється насильство супроти християн у Сирії, де зараз панує громадянська війна. В понеділок, 22 жовтня, чергова бомба вибухнула в тій частині Дамаску, де проживають християни. Цього разу ціллю нападу був храм св. Авраама у районі Джарамана, біля якого розмістили замінований автомобіль. Наразі кількість жертв невідома.


Також неподалік столиці Сирії було вбито двох християн, котрих напередодні викрала група озброєних чоловіків. Викрадачі вимагали викуп за заручників в сумі 30 тисяч доларів, однак через кілька годин передумали і повідомили, що вбили їх. Обоє вбитих були близькими родичами греко-мелхітського священика, що працює в Дамаску.


На думку патріарха Григорія ІІІ Лахама, котрий зараз перебуває на Синоді Єпископів у Ватикані, останні події демонструють, що сирійські християни стали заручниками в конфлікті. «Християн використовують для того, щоб спровокувати владу, – зазначає глава католицьких греко-мелхітів. – Немає переслідування, вони не гинуть за віру, але вони беззахисні, тому ними маніпулюють для того, щоб досягнути іншої мети».


Те, що відбувається в Сирії має вплив і на Ліван, де зараз також напружена ситуація після замаху на місцевого керівника військової розвідки. Це підтверджує маронітський патріарх Бешара Рай, котрий також бере участь у Синоді Єпископів. Єрарх звертає увагу на необхідність допомоги ззовні, щоб позбутися насильства і ненависті, які заторкують також християн.


«Ми потребуємо, щоб хтось закликав до спокою, до примирення, до дипломатичного вирішення конфлікту. Однак зараз ситуація є така, що різні країни лише підсилюють насильство і війну, політично підтримуючи котрусь зі сторін і надсилаючи зброю, щоб війна тривала. Дуже добре, що зі сторони Синоду і Святійшого Отця лунають відмінні голоси. Віримо Богові, Який є Господом історії», – зазначив маронітський патріарх.


За матеріалами pl.radiovaticana.va