//

Чехи присвячують цей рік святій, котра повалила комунізм

Святу-Агнесу Богемську було канонізовано лише за п'ять днів до початку "оксамитової революції", яка спричинила до падіння комунізму в Чехословаччині.

 

Папа Іван Павло II канонізував її в неділю, 12 листопада 1989 р. В наступну п'ятницю поліція брутально розігнала студентську демонстрацію в Празі, котра спровокувала цілу низку масових демонстрацій. 28 листопада Комуністична партія Чехословаччини оголосила про свою відмову від влади. Саме тому Агнесу Богемську було проголошено національною святою, котра допомагала в поваленні комуністичного режиму.
Архиєпископ Праги Домінік Дука відкриє ювілейний рік святої Агнеси в середу урочистостями з нагоди 800-річчя з дня її народження.

 

Агнеса (1211-1282) була дочкою чеського короля Пржемисла Отакара I і Констанції Угорської. "Принцесу-черницю" в Чеській Республіці вшановують за її історичне значення (і в житті, і в смерті); сьогодні вона також є зразком для наслідування.

 

Протягом року, відкритого архиєпископом Дуко, будуть проводитися різноманітні заходи: наукові конференції, концерти і конкурси.

 

На завершення року святої Агнеси Богемської буде проведено унікальну виставку під назвою "Свята Агнеса Богемська: Принцеса і черниця", яку буде відкрито на території монастиря святої Агнеси в Празі 25 листопада 2011 року.

 

Інформацію подала Люсіа Котова

 

За матеріалами www.zenit.org