//

Частину стародавнього некрополя з гробницею св. Петра відкрили для туристів

У Ватикані відкрили для паломників та туристів частину стародавнього некрополя під базилікою св. Петра, яка веде до гробниці апостола, повідомляє aciprensa. Як зазначив кардинал Анджело Комастрі, відреставровано простір некрополя, побудованого у перші століття після Христа.

 

Комастрі очолює «Фабрику св. Петра» – відомство Римської Курії, що займається питаннями базиліки св. Петра. На презентації кардинал розповів про труднощі, з якими стикаються реставратори, котрі працюють зі стародавніми некрополями.

 

Сучасний собор св. ап. Петра стоїть на місці старої базиліки, побудованої у IV ст. імператором св. Костянтином Великим. Ватиканські некрополі були виявлені археологами не так давно: у 1930-х роках вчені розкопали під старою базилікою ще один рівень. Археологи виявили поховання I-IV століть, розташовані навколо однієї великої гробниці та знайшли знаменитий напис, розшифрований як «Петро тут» і розташований точно під вівтарем собору св. Петра.

 

Суперечки про те, кому належить гробниця і знайдені у ній останки, точаться до цього дня. Однак багато вчених вважають, що мощі належать саме св. апостолу Петру.

 

Вперше частина некрополя була відкрита для прочан у 1941 році.


За матеріалами sedmitza.ru