//

Час для доброї музики у церквах

"До церков має повернутися гарна духовна музика, котра дійсно допомагає у молитві. Під час літургії не можна виконувати все, що завгодно. У ній потрібно відмовитися від банальних  композицій", – в один голос твердять кардинал Джанфранко Равазі та Ріккардо Муті. Глава Папської ради з культури і один з найбільших італійських диригентів розмовляли у понеділок у Римі про діалог віри і музики, повідомляє Радіо Ватикан. Обговорення торкнулося теми співу, який пропонується нині вірним у церквах сьогодні. Як кардинал Равазі, так і п. Муті погодилися, що проблема серйозна.

 

На думку кардинала, джерело труднощів – у семінаріях. Слід звертати увагу майбутніх священиків на цю проблему, щоб потім все непомітно не зводилося лише до кількох найвідоміших пісень. "Священики хочуть простої та зрозумілої музики, а часто все закінчується банальною", – сказав кардинал Равазі.

 

У свою чергу, італійський диригент вважає, що критерієм доброї духовної музики є не те, чи вона важка чи легка, але вона впроваджує до пізнання Бога. "Гітара, наприклад, робить музику більш зрозумілою. У той же час, добра музика взагалі не вимагає розуміння, бо вона захоплює нас, піднімає до Бога, навіть невіруючих", – сказав Ріккардо Муті.

 

За словами кардинала Равазі,  повернення доброї музики до церков також пов'язане із поверненням добрих музикантів. Глава ватиканської дикастерії підкреслив: "Богові не можна грати що-небудь, потрібно звернутися за допомогою до професіоналів".

 

Під час розмови побічно обговорення торкнулося також нібито атеїзму або агностицизму деяких композиторів, наприклад таких, як Верді. На думку п. Муті, це необґрунтовано. "Верді виказує його музика. Деякі партії він просто не зміг би створити, якби був атеїстом, – наголосив Ріккардо Муті. – Те ж саме стосується і сучасних диригентів. Будучи атеїстами чи агностиками, вони не змогли б добре виконувати деяких духовних творів," – вважає італійський музикант.