//

Час Адвенту - нагода відшукати справжні орієнтири для життя

У неділю, 27 листопада 2011 р., Церква латинського обряду розпочала Новий літургічний рік та Адвент – період духовного приготування до Христового Різдва. Цій темі Папа Бенедикт XVI присвятив своє повчання, виголошене цього дня перед проказуванням молитви «Ангел Господній», промовляючи до кількох тисяч вірних, зібраних на площі Святого Петра у Ватикані. Актуальними його слова будуть і для християн східного обряду в Україні, які в понеділок, 28 листопада, розпочинають передріздвяний піст «Пилипівку».

 

Новий Літургічний рік – «це шлях віри, який треба пережити разом в християнських спільнотах, але також, як завжди, пройти його посеред історії світу, відкриваючи її на Боже таїнство, на спасіння, яке походить з Божої любові», – зазначив на початку свого повчання Святіший Отець, додаючи, що Адвент – «це чудовий період, під час якого у серцях пробуджується очікування Христового повернення та пам’ять про Його перший прихід, коли Він скинув з Себе Божу славу, щоб прийняти нашу смертну плоть».

 

Цей період очікування позначений Ісусовим закликом «Чувайте!», який стосується всіх. «Це – цілющий заклик пам’ятати про те, що життя має не лише земний вимір, але є спрямованим “по ту сторону”, як рослинка, яка проростає з землі та відкривається до неба», – сказав Венедикт XVI, зазначаючи, що «думаючий саджанець», тобто людина, обдарований свободою та відповідальністю, а тому кожен з нас колись дасть звіт за те, як прожив життя.

 

Пророк Ісая звертається до Бога з палкою молитвою від імені народу, зауважуючи існуючі серед нього занедбання. Він каже: «Ніхто не прикликав імени Твого й не пробуджувався, щоб Тебе триматись, бо Ти сховав від нас Твоє обличчя і видав нас у руки злочинів наших». За словами Папи, цей уривок зі Святого Письма є певним відображенням постмодерного світу: міст, у яких життя стає дедалі анонімнішим, де, здається, немає Бога, а людина поводиться так, ніби вона є єдиним паном, творцем та режисером всього, що відбувається. Й іноді, у такому світі, який здається майже досконалим, трапляються вражаючі речі в природі чи суспільстві, через які ми думаємо, що Бог дійсно покинув нас.

 

«У дійсності, – сказав Святіший Отець, – справжнім “господарем” світу є не людина, але Бог». Ісус в Євангелії від Марка закликає: «Чувайте, отже, і ви, бо не знаєте, коли прийде пан дому, – ввечері чи опівночі, чи як запіє півень, а чи уранці, – щоб, коли повернеться несподівано, не застав вас уві сні» (Мк 13, 35-36). «Час Адвенту щороку приходить, щоб пригадати нам про це, щоб наше життя віднайшло справжній орієнтир, спрямований до Божого обличчя. До обличчя не “пана”, але Отця та Друга. З Пречистою Дівою Марією, Яка веде нас шляхом Адвенту, приймімо як свої слова пророка: “Господи, Ти – наш Отець! Ми глина, Ти наш гончар, і всі ми – діло Твоєї руки” (Іс 64,7)», – закликав Бенедикт XVI.

 

Джерело: Радіо Ватикан