//

Бути сіллю землі – Акція Католицька у службі апостольству

Акція Католицька (АК) слов’ян зустрілася на загально-польському паломництві до Ченстохови. У паломництві 14-15 червня представники Акції молилися разом та обговорювали важливі питання, що побутують сьогодні. Була присутня також делегація АК Львівської архідієцезії.


Натхненні проповіддю Папи Франциска про євангелізацію дійство провели під гаслом «Бути сіллю землі – Акція Католицька у службі апостольству». Знаємо, що стан цього релігійного руху у Польщі сьогодні значно кращий ніж в Україні, тому різнопланових тем для обговорення піднімалося чимало. Так цього року зустріч на АК у католицькій державі говорили про виклики Церкві сьогодні.


В рамках першого дня зустрічі у Вищій Духовній Семінарії Ченстохови учасники зустрілись на конференції, яку розпочала директор Крайового Інституту Акції Католицької Галина Шиделко.


Загалом теми на які звертались уваги є актуальними і свіжими для учасників руху. Присутні почули виступи редактора тижневика «Niedzielа» Іренеуша Скубіша котрий передав зміст Документу польського Єпископату «Про біотичні виклики, перед якими стоїть сучасна людина» та реферат асистента Радомської АК Анджея Єндреєвского про «Виклики для польського лаікату в контексті секуляризації».


На зустрічі також говорили про співпрацю на політичній площині. Діячі АК Польщі активно співпрацюють з політиками з парламенту, та представниками профспілок, які не обов’язково опозиціонують себе католики, але хочуть захищати право працюючих на відпочинок. Вони хочуть ввести ініціативу святкування неділі як державного вихідного, щоб цим самим захистити права працюючих християн, та в особливий спосіб підкреслити важливість цього дня. Парламентарі-католики, як було сказано на конференції, намагатимуться проштовхнути це на законодавчому рівні.


Після конференції завершували першого день зустрічі походом на Ясну Гору на Апель. У святині що на горі кожного дня з 6 ранку до 9 вечора у храмі відслонюють образ Матері Божої для молитви, та з нагоди паломництва до 4:30 ранку суботи образ був відкритий для нічного чування, яке провела Католицька Сандомирська семінарія. На цих чуваннях окрім єпископа Лещинського, молився і митрополит Ченстохови Вацлав Депо.


В суботу вранці у місцевому кафедральному соборі пані Галина Шелко почала з приємного – вручила медалі особам, котрі зробили особливий внесок у розвиток АК за «Апостольську справу». Цими особами стали представники трьох країн: президент міжнародного форуму АК в Італії – Марія Грація Тібальді; асистент АК Польщі – Маріуш Лещинський, та (що важливо в контексті України) Яцек Ульяш , який є директором теологічного інституту ім. св. Йосифа Більчевського, а також за сумісництвом відповідальний за Католицьку Акцію на теренах Львівської архидієцезії.


Важливим словом для Католицької Акції в Україні і був зарис делегата зі Львова Андрія Ястремського – «Минуле, теперішнє і майбутнє Католицької Акції у Львівській архідієцезії». Проводячи хронологічний аналіз становлення АК в Україні, бачимо, як динамічно розвивалась вона в архідієцезії Львівській, бо, починаючи з 20-тих років минулого століття після затвердження архієпископом Болєславом Твардовським декрету про утворення АК, до 39-го року релігійний рух налічує вже понад 900 осередків та близько 31 тис. учасників.


Українське «сьогодні» Католицької Акції відроджується наново. Початок відродження розпочався у 2011році Міжнародним конгресом Акції Католицької в Україні (на території теологічного інституту ім. св. Йосифа Більчевського, що у Львові-Брюховичах), після чого з ініціативної групи відродження Акції Католицької в Україні утворено тимчасове управління АК у Львівській архідієцезії. В листопаді 2012 року Львівський архієпископ Мечислав Мокшицький видав декрет про відродження АК у межах архідієцезії. Також відновлюється співпраця К. А. з іншими країнами, де практикується ця релігійна спільнота. До прикладу, минулого року, українські делегати їздили на VI-Міжнародний Конгрес Католицької Акції в Румунію. Саме ця країна є найкращим взірцем діяльності АК в Україні, бо саме в них, як і в нас поняття Католицька Церква автоматично поділяється на греко- та римо-, і для АК цієї країни це зовсім не проблема, а навпаки – Вселенська Церква східного та західного обрядів Румунії створила Федерацію Акції Католицької Румунії, у якій вони співпрацюють.


Майбутнє ж, за словами пана Андрія для Акції Католицької в Україні є, хоча, визнає він, воно не матиме таких масштабів, як це було колись в міжвоєнний час. «АК повинна мати федеративну структуру, тобто має діяти! На сьогодні ж однією з перешкод є те, що в Церкві серед віруючих та духовенства римо-католицького та греко-католицького обряду існує атмосфера недовіри та конкуренції . Тільки в атмосфері довіри та співпраці є майбутнє Федерації Акції Каталицької в Україні» наголошує пан Андрій.


Завершальним пунктом зустрічі Католицької Акції був урочистий хід прочан Акції Католицької з Кафедрального собору на урочисту Месу тпід головуванням Свідніцького єпископа Ігнатія Деци. Свята Служба відправлялась у намірі розвитку та доброї діяльності Католицької Акції, де б вона не була, бо АК – це рух, що має спонукати вірних-мирян до більшої насиченості суспільного життя християнськими цінностями, тобто бути тією «сіллю землі» на яку так ревно акцентує новообраний папа.


Оксана Конанець

Джерело:  http://rkc.lviv.ua