//

БПЦ МП не противиться смертним вирокам

У відповідь на запитання віруючих про ставлення до смертної кари і її християнського бачення, які надходять в даний час на адресу Мінського єпархіального управління, прес-служба БПЦ МП дала відповідне роз'яснення, повідомляє офіційний портал БПЦ МП.

 

У роз'ясненні йдеться, що в церковному віровченні немає вичерпних відомостей, які б зробили християнське ставлення до проблеми смертної кари однозначним. Разом з тим, повідомляється на порталі БПЦ МП, під впливом саме євангельського вчення відбуваються зміни в суспільній свідомості: доцільність смертної кари ставиться під сумнів і ініціюється дискусія з її скасування.

 

Прес-служба БПЦ МП заявляє, що Церква не повинна категорично вимагати скасування смертної кари - тим більше в суспільстві, яке у своїй більшості так рішуче на ній наполягає, проте нагадує, що Церква має право перегляду того чи іншого конкретного випадку засудження до смертної кари. Далі віруючим роз'яснюється, що Церква свідчить про євангельські цінності, не втручаючись у компетенцію судової та виконавчої влади.

 

Звернення з приводу ставлення до смертної кари надійшли в Мінське єпархіальне управління БПЦ МП в грудні у зв'язку із смертним вироком, винесеним обвинуваченим у теракті в мінському метро 11 квітня Владиславу Ковальову і Дмитру Коновалову. Митрополит католицької Мінсько-Могильовської архиєпархії Тадеуш Кондрусевич звернувся до президента Білорусі О. Лукашенка з проханням ввести мораторій на смертну кару і помилувати всіх засуджених до вищої міри покарання. Православний християнин, поет і видавець Дмитро Строцев опублікував відкритий лист до Лукашенка у зв'язку з винесеним смертним вироком, в якому просить стратити себе разом із засудженими на смерть за звинуваченням у скоєнні терактів або скасувати смертний вирок і почати детальний розгляд справи.

 

В результаті вибуху 11 квітня в мінському метро загинули 15 чоловік і більше двохсот отримали поранення. Правозахисники вказували на велику кількість нестиковок у справі про теракт. Той факт, що Дмитра Коновалова та Владислава Ковальова швидко заарештували, викликав скептичне ставлення до слідчого процесу. При цьому стверджувалося, що до чоловіків застосовували тортури і жорстоке поводження з метою вибити зізнання. Крім того, були відсутні докази, що доводять  причетність Дмитра Коновалова до вибуху, зокрема, на його одязі не вдалося виявити сліди вибухових речовин.

 

За матеріалами www.portal-credo.ru