//

Боже створіння нам довірене: спільна відповідальність Сходу і Заходу

В неділю 22 травня, в архієпархії Мюнхен-Фрайзінг, під час святої літургії у катедральному храмі  було офіційно відкрито чергову (19-ту) акцію солідарності «Реновабіс», яка щорічно проводиться в Німеччині напередодні П’ятидесятниці і завершується збором коштів для підтримки потребуючих.

 

Тема цьогорічної акції «Боже створіння нам довірене: спільна відповідальність Сходу і Заходу». Таким чином «Реновабіс» хоче звернути загальну увагу на вагомі екологічні проблеми в Східній Європі і закликати до солідарності з людьми, які страждають від поганих умов довкілля. «Екологічні проблеми – це причина для турботи Церкви» – підкреслив кардинал Райнгард Маркс на прес-конференції з приводу відкриття акції «Реновабіс». Глава Єпископської Конференції Баварії також зауважив, що екологічні виклики не визнають жодних кордонів і зрештою, екологічні проблеми – це глобальні проблеми, вирішення яких залежить від спільної відповідальності, яку християни мають усвідомлювати на основі своєї віри і здійснювати у повсякденному житті.

 

«Пошкодження природного довкілля  ставить під загрозу життєві основи людства, що є ситуацією, яка також глибоко хвилює Церкву. В Центральній та Східній Європі в час комунізму природа зазнала брутальної експлуатації. Часто також після політичних змін замало уваги приділялось екологічним викликам» – констатували німецькі єпископи у спеціальному звернення з приводу акції.

 

Згідно з головним директором «Реновабісу» о. Стефаном Дартманом: «тема формування відповідальності за створіння та збереження довкілля проходить зеленою ниткою» через благодійну діяльність організації, яку він очолює.  Акція «Боже створіння нам довірене: спільна відповідальність Сходу і Заходу» – має за мету не тільки інформувати, але також запропонувати можливості для рефлексії та імпульси для дій, що має мотивувати людей переосмислити особисте ставлення до природних ресурсів і всього Божого створіння.

 

Відкриття акції в архієпархії Мюнхен-Фрайзінг супроводжувалось низкою інформаційних та освітньо-виховних заходів екологічного спрямування, як наприклад доповіді, круглі столи, тематичні уроки в школах, лекції в університеті, виставки, дискусії тощо, проведення яких було дієво підтримане Бюро Києво-Галицького Верховного Архиєпископства з питань екології, в особі д-ра Володимира Шеремети.

 

В чисельних заходах з приводу початку акції також взяв участь Голова Комісії Релігійної Місії “Карітас-Спес” України, преосвященний Станіслав Широкорадюк, єпископ-помічник Києво-Житомирської єпархії РКЦ.

 

Інформаційна служба Бюро УГКЦ з питань екології

 

Довідка

«Реновабіс» – це акція солідарності (добродійна організація) німецьких католиків з людьми в Центральній та Східній Європі, яка була заснована в березні 1993 року Німецькою єпископською конференцією. «Реновабіс» надає підтримку своїм партнерам у пастирському, соціальному та громадському оновленні колишніх комуністичних країн Центральної, Східної та Південно-Східної Європи.

Джерело: ecoburougcc.org.ua