//

Боже милосердя і роль Пресвятої Богородиці в християнському житті. Папа Бенедикт ХVІ в катедральному храмі міста Котону (Бенін)

Перший день Апостольської подорожі Святішого Отця Бенедикта ХVІ до Беніну (18 листопада 2011) завершився зустріччю з вірними в катедральному соборі.

 

Прямуючи до катедрального храму Матері Божої Милосердя, спорудженого 1901 року, панорамний «папамобіль» зробив великий круг вулицями міста Котону, проїжджаючи біля осідку Єпископської Конференції Беніну, мостами, які сполучають озеро Нукуе з Атлантичним океаном, обидвома узбережжями, таким чином даючи можливість якнайбільшій кількості людей побачити і привітати Святішого Отця. І, незважаючи на різницю у віросповіданні та на велику спеку, мешканці міста з великим ентузіазмом вітали Бенедикта ХVІ. Бенінці сприймають візит Вселенського Архиєрея, як благословення для всієї Африки.

 

У бічних каплицях катедрального собору знаходяться гробниці двох попередніх архиєпископів Котону, Хрістофа Адіму та Ісідоре де-Соуза, і віддавши шану Євхаристійному Ісусові, Бенедикт ХVІ помолився біля поховань цих великих церковних провідників країни.


Звернення Святішого Отця до вірних, зібраних у катедральному храмі, було виключно душпастирського характеру. Посилаючись на назву храму – Матері Божої Милосердя – Папа говорив про Боже милосердя та роль Пресвятої Богородиці в християнському житті. Він наголосив, що Боже милосердя виявляється не тільки у відпущенні наших гріхів, але також і у тому, що Господь, наш небесний Отець, іноді не без болю, смутку і страху з нашого боку, наново веде нас шляхом правди і світла, бо не хоче, щоб ми були втрачені. «Цей подвійний вияв божественного милосердя, – мовив Святіший Отець, – вказує наскільки Господь вірний завітові, заключеному з кожним християнином у Хрищенні.

 

Папа підкреслив особливу роль Пресвятої Богородиці у виявленні Божого милосердя до людей. Завдяки участі у посланництві Свого Сина Ісуса Христа, Вона є Матір’ю Милосердя, отримавши привілей поспішати нам з допомогою завжди і всюди.

 

Своє слово Бенедикт ХVІ закінчив молитвою до Пресвятої Богородиці, Матері Милосердя, Цариці Надії, Миру, Справедливості, благаючи у Божої Матері, покровительки Африки, одужання для хворих, утішення для пригнічених, прощення для грішників. «Вставляйся за Африкою у Свого Божого Сина та виєднай для всього людства спасення і мир! Амінь!» – цими словами Святіший Отець Бенедикт ХVІ закінчив свою першу зустріч з вірними Беніну в катедральному храмі міста Котону.

 

Джерело: Радіо Ватикан