//

Боснія порушує права католиків

Міжнародна спільнота закриває очі на порушення прав людини в Боснії і Герцеговині - сказав єпископ Франьо Комаріца. Ординарій Баня-Луки зауважив, що хоч від війни пройшло вже 15 років, надалі багато католиків не може повернутися до своїх помешкань.

 

На його переконання це є порушенням прав людини на володіння помешканням. У єпархії Баня - Луки воєнні виселення  торкнулися понад 70 тис. католиків. Тільки 6 тис. з них змогли повернутися на свої землі, а решті систематично відмовляють. Однак, у цей же ж час, чверть мільйона мусульман повернули своє майно. На думку єпископа несправедливість етнічних чищень до сьогоднішнього дня толерується державою.

 

Побоювання про "повільне  винищення" католицької спільноти в Боснії і Герцеговині підтверджує Представник Боснії і Герцеговини від імені ООН. Австрійський дипломат Валентін Інко, який виконує обов’язки  з березня 2009 р., зауважує, що католики почуваються  дискримінованими, а він сам не може їх репрезентувати в розмовах з владою, поки в Сараєво не буде сформовано уряд (з жовтня 2010 р.).

 

Натомість апостольський нунцій в Боснії і Герцеговині додає, що чинником, який буде вирішальним щодо майбутнього країни, є поліпшення соціальної ситуації. Архиєпископ Алессандро Д'Eрріко не має сумніву, що особливо молоді потрібно дати надію на майбутнє, щоб уникнути їх еміграції. На думку ватиканського дипломата, добрі плоди дають європейські школи, відкриті для католиків і мусульман, які концентрують увагу на поєднанні прихильників обох релігій.

 

За матеріалами: Radio Watykanskie