//

Боротьба за хрест в залі польського Сейму

У Польщі триває боротьба за хрест у приміщенні Сейму. Ева Копач, яка займає посаду маршалка Сейму, замовила чотири експертизи, які мали дати відповідь на питання про дозвіл на перебування хреста на стіні залу засідань.
Як зазначила сама п.Копач, результати всіх чотирьох експертиз містять одне «заключення – вони за те, щоб хрест залишився на своєму місці».

 


Настроєний войовничо проти хреста Рух Палікота дав свою оцінку незалежним експертизам. Особливо незадовільним висновком для них стала думка професора Леха Моравського з Університету Миколая Коперника в Торуні: "Хрест є непорушним елементом облаштування пленарного залу».

 


Зате «позитивною» для противників хреста вони вважають експертизу доктора Ришарда Пьотровського з Варшавського Університету: хрест може висіти в залі сейму лише тоді, якщо він є знаком ідентичності польського народу.

 


Рішення авторства отця доктора Пьотра Станіша з Католицького Люблінського Університету є негативним для Руху Палікота, бо говорить, що присутність хреста не суперечить жодній правовій нормі.

 


Як реакцію на думки експертів сам Януш Палікот висловив наступну думку: в Польщі немає закону, який би регулював присутність релігійних символів і детальні стосунки між державою і церквою. Тому Рух Палікота готовий розпочати працю над таким законом про «пошану незалежності держави від церкви». Палікот пообіцяв також розпочату «судову процедуру з метою підважити можливість висіння хреста у залі парламенту».

 

За матеріалами: deon.pl