//

Богослов-євангелист вважає, що богословів Реформації об’єднувала ворожість до Римської Церкви

Німецький богослов-євангелист та історик Церкви Томас Кауфманн розкритикував деякі стереотипні уявлення про Реформацію і Мартіна Лютера, які «проповідують пропагандисти ювілею», як такі, що не витримали перевірку історією.

Кауфманн закликає замислитися над своїм власним ставленням до Реформації «всіх тих, кого запрошують або ж змушують взяти участь в майбутніх урочистостях з нагоди 500-річного ювілею Реформації».


«Сьогодні нам розповідають про Мартіна Лютера як про близького до народу сина фермера і творця ранньо-ново-верхньо-німецької мови або про Реформацію як закінчення Середньовіччя та нової віхи в історії свободи», – зазначає Кауфманн. Внаслідок цього в суспільстві створюються уявлення про Реформацію, які сприяють широкому прийняттю її ідей. На думку історика Церкви, жодне з цих тверджень не відповідає істині.

 

У той же час Кауфманн критикує надмірну, на його думку, зосередженість сучасної пропаганди на теології Лютера. Богослов-євангелист стверджує, що треба враховувати глибокі богословські розбіжності серед богословів Реформації. Їх об'єднувала, на думку Кауфманна, тільки «ворожість щодо Римської Церкви та її правових і організаційних основ».

 

З урахуванням цих міркувань богослов стверджує, що «екуменічний вимір десятиліття Реформації повинен свідчити не більше, аніж історична чесна позиція, антипапізм і антироманізм як складові Реформації та найважливіші елементи протестантської самобутності».

 

За матеріалами: sedmitza.ru