//

Бог виявляє Себе в конкретних речах

Справжня віра народжується від слухання. Але Бог, вступаючи в діалог з нами, використовує знаки. Про культ мощей розповідає отець д-р. Гжегож Рись, голова Конференції Ректорів Вищих Духовних семінарій в Польщі і фахівець з історії Церкви.

 

Навіщо нам мощі?

 

о. Гжегож Рись: - Мощі нагадують нам про святих. Через конкретний знак ми звертаємося за заступництво до людини, яку Церква визнала святою. Ця людина дається нам як деякий зразок переживання віри, прагнення святості і її досягнення. Але ні святі, ні їх мощі не діють самі по собі. Вони завжди ведуть наші думки до Бога і діють Божою силою.

 

Не у всіх католиків вигляд відрубаної ступні св. Катерини викликає духовні переживання. Для декого це просто щось жахливе.

 

- Серед церковних заповідей немає обов'язку пошанування мощей. Зате є важлива і мудра літургійна традиція Церкви, щоб розміщувати у вівтарі мощі мучеників, а потім і християн. Це ясно вказує нам напрям мислення про мощі - що ми здійснюємо Євхаристію в сопричасті Церкви, яка функціонує поза межами часу, місця, простору, в таємниці спілкування святих.

 

А якщо до когось мощі ніяк не говорять?

 

- Культ святих має різні форми, перш за все літургійні. Кожен може щось для себе вибрати. Найважливіше, щоб ми вміли шанувати вибір інших, згідно принципу св. Августина, щоб в найважливіших справах зберігати єдність, в менш важливих - різноманітність, а у всьому - любов.


Культ мощей зародився серед простого люду і часто саме так сприймається - як прояв традиційної але поверхневої набожності.

 

- Це не так! Все залежить від того, який сенс вкладаємо в знак. Християни від самого початку мали величезну пошану до тіл померлих - перестали їх спалювати, підписували могили, віруючи у воскресіння тіл. За культом мощей стоїть багатовікова традиція. Якщо хтось її зневажає, може навіть деколи насміхаючись, то швидше за все нічого не знає про її джерело і силу. Мені особисто не вистачає пристойного навчання на цю тему в нашій Церкві. Незнання породжує дистанцію по відношенню до мощей або навпаки - приводить до зловживань і магічного образу мислення про них.

 

Але тим католикам, котрі глибоко переживають свою віру, хіба потрібні такі знаки, як кістка святої Фаустини чи бандаж отця Піо?

 

- Дійсна віра народжується від слухання. Але Бог, вступаючи з нами в діалог, використовує знаки. Стежачи за історією спасіння, ми бачимо, що Бог спочатку діє, а потім говорить - дії і знаки пояснює словом. Зрозуміло, що різні факти говорять до людини в різний час, але це не означає, що знаки нам не потрібні. Найважливішим знаком Бога є люди, яких Він посилає. Бенедикт XVI в своєму останньому апостольському зверненні «Verbum Domini» показує, що одна з можливих інтерпретацій Святого Письма - це читання його в контексті життя святих. Важливим є те, як святі вичитували Писання і як випромінювали його власним життям. І самі святі стають свідками того, що ніби заново віддають тіло Божому Слову. Краса християнства полягає в тому, що Бог втілюється, бере участь в людській історії, а вона стосується осіб, подій, місць, дат ... А все це дуже конкретно.

 

Джерело: crimeacatholic.info