//

Близько 500 осіб скористало з літніх заходів Воплоченого Слова

Літні заходи – християнські табори та відпочинки під назвою «Джерело вічного життя» організовані священиками та сестрами Згромадження Воплоченого Слова на Франківщині, охопили близько 500 осіб. Всі вони відбувалися в рамках відзначення року Святих Тайн в УГКЦ, тому темами щоденних розважань, катехизаційних наук та проповідей були саме Святі Тайни. Кожен захід був під опікою священиків, братів-монахів та сестер-монахинь. Звичайно, до таборів додаються прощі до Маріамполя (червень) та Крилоса (липень), в проведенні яких отці та сестри брали активну участь, а також і Духовні Вправи для мирян з 31 липня по 4 серпня.

    
Літо – це час відпочинку. Однак так важливо, щоби відпочинок був дійсно християнським. Ще на початку липня в одній зі своїх промов Папа Бенедикт XVI сказав: «На початку вакацій бажаю усім, щоб час заслуженого відпочинку був також нагодою для того, щоб присвятити більше часу й уваги Богові та людям, нагодою для поглиблення духовного життя через молитву, читання, контакт з природою та творчі зустрічі. Радість і мир цих днів ввіряю Материнській опіці Пречистої Діви Марії». Слідуючи за порадами Глави Католицької Церкви та його попередника Блаженного Папи Йоана Павла ІІ, який був закоханий в гори та любив гірські походи, Отці та Сестри Згромадження Воплоченого Слова багато часу проводять у горах, організовуючи табори та різні літні заходи для різних категорій осіб.


Цього року у літніх заходах організованих «воплоченцями» а Прикарпатті  взяло участь понад 460 осіб. Відбулося 7 літніх відпочинкових християнських таборів: дитячий у с. Гута на Івано-Франківщині проходив з 20 по 27 червня (дітей і аніматорів 138 осіб), підлітковий на Драгобраті проходив з 3 по 10 липня (123 особи), молодіжний на Драгобраті проходив з 10 по 17 липня (75 осіб), для чоловіків на Драгобраті з 19 по 22 липня (62 особи), для жінок у с. Гута з 21 по 24 червня (40 осіб), для прислуговуючих у смт. Дубове на Закарпатті з 22 по 28 липня (15 осіб), для прислуговуючих у м. Скадовську на початку серпня (10 осіб). Участь брали учасники з Івано-Франківської, Львівської, Тернопільської, Закарпатської, Чернівецької, Вінницької та Одеської областей. Також інші табори отці та сестри провели на Закарпатті, Львівщині (зі Стрия) та Вінниччині. Головним куратором літніх заходів є о. Софрон Зелінський, ВС, а йому допомагали інші священики Згромадження та ІІІ Чину.


Звичайно, кожен захід мав свою структуру, організацію, підготовку та проведення. Тематикою, яка стала основою всіх наук, проповідей, роздумувань, були Святі Тайни, які, власне, є «джерелом вічного життя», бо вони є видимими знаками невидимої божої благодаті. Тому наша Церква протягом цього року закликає особливо замислитись над роллю святих тайн у житті кожного з нас. І це все було спрямоване до поєднання з Христом у Святих Тайнах Покаяння та Євхаристії, яка є основою всього християнського життя, бо в ній присутній сам Христос-Господь.
Протягом деякого часу перед початком заходів йдуть приготування: це розробка тем, підбір ігор і змагань, заготовка матеріальної бази, пошук продуктів та коштів для проведення різноманітних заходів та для подарунків учасникам. Завдяки добрим приятелям Згромадження, які часто підтримують місійну діяльність морально і фінансово, нам вдалося провести ці табори: хтось сприяє місцем проведення, хтось куховарить, хтось дістає продукти чи жертвує гроші, хтось допомагає з подарунками, хтось сприяє з перевезенням осіб та речей, хтось вділяє свій час, будучи аніматором. Можна перечислювати ще багато, але один Господь знає скільки людей підтримує і допомагає у проведенні таких заходів.


Тому, сьогодні підсумовуючи ці заходи, хочеться побажати одне для духовенства, для молодіжних організацій та парафіяльних спільнот – не опускати нагоди проводити літній час по-християнськи, формуючи дітей і молодь, добрі християнські родини та добрих мирян – вірних нашої Матері Церкви. І нехай не переживають ті, які кажуть, що нема грошей на проведення таборів: є така цікава річ як Боже Провидіння, якому треба довіритися, і побачите, що Господь віддячить сторицею за ваші старання, хоча має місце тут і наша приказка, що «під лежачий камінь вода не тече» та євангельські слова «хто шукає, той знаходить». Ще не було такого в нашій діяльності, щоб нам забракло їсти чи може комусь відмовлено в участі через брак коштів. Мінімальний внесок на тижневий відпочинок (150-200 грн.) – це є співпраця з Божим Провидінням. Ми вдячні Богові за таку чудову нагоду для апостоляту, проповідування Слова Божого, а також всім людям доброї волі, які є біля нас і підтримують нас у різноманітних ініціативах.


о. Йосафат Бойко, ВС