//

Блаженніший Святослав висвятив двох священиків і п’ятьох дияконів

Глава Української Греко-Католицької Церкви Блаженніший Святослав 18 грудня під час Божественної Літургії у Патріаршому соборі Воскресіння Христового у Києві висвятив двох священиків та п’ятьох дияконів.

 

Предстоятель подякував батькам новопоставлених священиків і дияконів, які їх «подарували Церкві» і всім тим, які їх виховали й приготували до священства.

 

«Сьогодні радіє Львівська духовна семінарія, Івано-франківська, Тернопільська, Люблінська. І навіть Київська, тому що сьогодні є первісток тої семінарії – наш диякон Ярослав, який для всіх братів семінаристів, що тут вчаться, є такою зіркою надії, що й вони дочекаються того великого дня», – сказав Блаженніший Святослав у проповіді ( слухати).

 

За словами Предстоятеля УГКЦ, ми сьогодні є свідками, як сім осіб, кожен зокрема, отримує свій черговий ступінь священства. «На мою думку, це є велика подія в нашій Київській архиєпархії, а число сім – глибоко символічним, адже в Христовій Церкві є сім Святих Таїнств. І наступний рік наша Церква якраз проголошує Роком Святих Таїнств – другим з черги для приготування до 1025-річчя Хрещення Русі України.

 

Також, як каже він, сьогоднішня подія нам наче пояснює Христове Євангеліє, тому що слово «диякон» означає «служити» і своїм служінням Христос рятує людину, подає їй вічне життя, тому ті диякони, яких ми сьогодні поставляємо, мають на меті вам послужити.

 

Ці свячення ще є глибоко символічними напередодні свята святого Миколая, який є взірцем християнської любові, милосердя і соціального служіння. «Саме тому під час Служби Божої диякон співає прошення: за голодних, страждаючих, хворих, тому що він їх знає, він служить тим людям. Він є «рукою» нашого Спасителя, який покликаний послужити і помогти людям відновити свою гідність, віднайти себе, випростатися, не бути більше прибитими й скорченими. А в духовному житті віднайти свою цілісність і повноту», – запевняв Блаженніший Святослав своїх вірних.

 

А два священики, які ми сьогодні поставляємо, уділятимуть таїнства християнського зцілення, якими є хрещення, миропомазання і покаяння.

 

«Отож, – каже Предстоятель УГКЦ, – Христос хоче віднайти кожного з нас, хто, можливо, є засмучений, скорчений і прибитий, хоче повернути цілісність людського життя кожному сучасному українцеві й привести кожного з нас до повноти життя в Бозі. Нехай Всемилостивий Господь у тій Божественній Літургії не лише повчить нас про правди вічного життя, а й подасть нам силу, ключ, аби їх розв’язати», – наголосив Блаженніший Святослав.

 

Тому що, каже він, сучасна світова, зокрема й українська, економічна криза лежить саме в духовній сфері. Про це ми, Глави традиційних Церков в Україні, заявили першого грудня, коли Україна святкувала 20 років з Дня референдуму на підтвердження незалежності нашої країни.

 

Після Літургії до усіх учасників молитви завітав святий Миколай у супроводі дітей з катехитичної школи, яка діє при Патріаршому соборі.

 

Департамент інформації УГКЦ