//

Блаженніший Святослав у кінці вересня відвідає вірних у США

Вибраний провадити шестимільйонну Українську Греко-Католицьку Церкву, Патріарх Святослав (Шевчук) у вересні відвідає Чикаґо на святкуванні Золотого Ювілею єпархії св. Миколая.

 

Патріарх буде достойним гостем на ювілейних святкуваннях, протягом яких заплановано конференцію для молоді, урочистий банкет та Подячну Архієрейську Святу Літургію. Українська громада збереться, щоби привітати нового Патріарха.


Народжений у Західній Україні у той час, коли Греко-Католицька Церква існувала як підпільна Церква, а її священики та миряни були переслідувані та гнані до Сибірських таборів або мордовані за свою віру, Патріарх Святослав розпочав свої теологічні студії у Південній Америці. З початком 90-х років, після розпаду тоталітарного режиму Радянського Союзу, почалося відродження Церкви.


Проте дух та традиції Церкви збереглися у чисельних парафіях української діаспори, зокрема, у спільноті в Чикаго, котра процвітає вже більше століття. Українська оселя красується багатьма храмами, спорудженими у традиційному Візантійському стилі. Для прикладу, найбільший з них – Катедра св. Миколая. Як і його попередники, починаючи з Митрополита Андрея Шептицького, Патріарх Святослав робить пасторальні відвідини своєї пастви, підкреслюючи важливу роль Церкви у діаспорі для збереження Української Церкви та її традицій.


“Ми планували наші ювілейні святкування протягом останніх двох років, стараючись залучити всі наші парафії, місії та згромадження,” – сказав владика Ришард (Семенюк), котрий провадить єпархію протягом останніх восьми років.


Процесія Ювілейної ікони є однією з церемоній, запланованих на завершальні святкування. Вона вже перебуває у своїй останній частині вісімнадцятимісячної подорожі по далеко віддалених теренах єпархії, котрі налічують шістнадцять Центральних та Західних штатів та Гаваї. Ікона була написана спеціально для ювілейних святкувань і назавжди залишиться у Катедрі.


Як моральний теолог, Патріарх приходить з повідомленням співпраці та співробітництва, зокрема, з Українською Православною Церквою. “Існують зацікавлення та конкретні пропозиції, а з мого боку ми рухаємося до співпраці в екуменічній, християнській та євангелізаційній перспективі”. Він також говорить про “симфонію традицій” Латинського та Візантійського обрядів Католиків.


У свій 41 рік Патріарх Святослав є наймолодшим Католицьким лідером його рангу. Він очолює Церкву, середній вік священиків котрої є 35 років. Церва намагається залучити молодь, котра зазнала впливу комуністичних ідей, що спонукало молодих людей до “пошуку важливих цінностей”, які вони знайшли у “Церкві мучеників”, як зауважує Патріарх. Щоби служити потребам цієї молодої групи, Патріарх Святослав приносить повідомлення “інкультуризації”, котре “означає просякнення християнських цінностей та наших традицій в культуру сьогодення, що є дуже важливим інструментом євангелізації”.


Патріарх буде головним служителем Ювілейної Святої Літургії, де також будуть співслужити: Френсис Кардинал Джордж, Архієпископ Чикаго (Римо-Католицька Церква), Митрополит Стефан (Сорока) (Українська Католицька Церква) та Ординарій єпархії – Владика Ришард (Семенюк).


Українська Капела Бандуристів ім. Т. Г. Шевченка, відомий чоловічий ансамбль учасників зі США та Канади, виступатиме під час святкового банкету у суботу та супроводжуватиме спів вірних на Архієрейській Святій Літургії у неділю.

 

Програма святкування Золотого Ювілею

Субота, 24-го вересня


9-та год. ранку – Молодіжна конференція: “Унікальні внески Східної Церкви до світових перемін”.

12:00 год. дня – Акафіст на честь Покрови Божої Матері.
Святкова процесія з Ювілейною Іконою від парафії св. Володимира і Ольги до Катедри святого Миколая.

5:30 год. після обіду – Святковий банкет і концерт Капели Бандуристів у Гаят Рідженсі Мак Кормик Плейс.

 

Неділя, 25-го вересня


2-га год. після обіду – Загальний збір громади для привітання Патріарха.

2:30 год. після обіду – Процесія до Катедри св. Миколая.

3 год. після обіду – Архієрейська Свята Літургія Подяки.


Патріарх Святослав – головний служитель, Митрополит Стефан (Сорока) і Владика Ришард (Семенюк) – співслужителі, Френсис Кардинал Джордж – проповідник та Українська Капела Бандуристів ім. Т. Г. Шевченка, котра буде супроводжувати спів вірних.


Більше інформації можна отримати за телефоном: 773-276-5080,
773-276-4537 або на esnucc.org.

Джерело: www.chasipodii.net