//

Блаженніший Святослав провів засідання Душпастирської ради

28 січня у Києві, у храмі Святого Василія Великого, відбулася Душпастирська рада Київської архиєпархії, яку очолив Блаженніший Святослав, Глава УГКЦ. У засіданні взяв участь Владика Йосиф (Мілян), Єпископ-помічник Київської архиєпархії. Для участі у Душпастирській раді прибули призначені священики, монахи і монахині, миряни з п’яти областей України, які входять до Київської архиєпархії.

 

Захід розпочався Архиєрейською Божественною Літургією. У проповіді ( слухати) Глава УГКЦ зокрема відзначив, що Душпастирську раду зібрано на початку року, який Святіший Отець Венедикт XVI оголосив Роком віри, «роком тої дійсності, яка чинить нас християнами, і яку сучасний світ починає втрачати». «У нашій Церкві це є Рік мирянина, особи, яка повинна у тій вірі зростати», – наголосив проповідник.

 

Крім того, за словами Предстоятеля УГКЦ, це є рік, коли відзначаємо 50-ту річницю від початку ІІ Ватиканського Собору. «Я б хотів, щоб все те, що ми сьогодні будемо думати, робити, вирішувати, ми робили із вірою, дивлячись на ті завдання, які Господь ставить перед нашою архиєпархією. Головно подумаймо, як нам співдіяти із Богом у місії спасіння людини», – закликав Глава УГКЦ.

 

Відтак, Блаженніший Святослав представив усім присутнім Стратегію розвитку УГКЦ до 2020 року, назва якої: «Жива парафія – місце зустрічі із живим Христом».

 

За словами Предстоятеля УГКЦ, для виконання вищевказаної місії Церкви, єпископи вирішили якнайчіткіше визначити стратегію діяльності Церкви на наступні роки. «Під керівництвом місцевого єпископа, який є символом єдності в єпархії, основним компонентом у процесі євангелізації є парафія. Адже саме в парафії віруючі найчастіше вперше зустрічаються з Христом чи то через участь у Божественній Літургії в неділю, чи то через хрещення, весілля або похорон», − сказав Глава УГКЦ, говорячи про причину головного акценту стратегії.

 

«Розвиток парафіяльної громади повинен бути нашим пріоритетом. Плекаючи та оживляючи парафії, ми тим самим плекаємо та оживляємо цілу Церкву», − наголосив Блаженніший Святослав. Після слів Предстоятеля УГКЦ присутні мали нагоду поставити йому свої запитання.

 

Відтак, віце-канцлер Київської архиєпархії о. Василь Чудійович представив заходи Київської архиєпархії для реалізації стратегії розвитку УГКЦ до 2020 року.

 

Після короткої перерви слово мали голова Комісії мирян Київської архиєпархії о. Тарас Валах та голова Катехитичної комісії о. Петро Жук.

 

На завершення зустрічі Владика Йосиф подякував усім присутнім за конструктивні пропозиції та за «постійне дбання про розвиток нашої Церкви».

 

Департамент інформації УГКЦ

 

Додаток

Арт. ІV Кодексу канонів Східних Церков: Душпастирська рада

Кан. 272 – Якщо це дораджують пастирські обставини, слід в єпархії установити душпастирську раду, завданням якої є під проводом єпархіального єпископа вивчати все, що стосується пастирської діяльності у єпархії, а також обмірковувати і пропонувати щодо неї практичні рішення.

Кан. 273 – § 1. Душпастирська рада, яка є тільки дорадчим зібранням, складається з священнослужителів, ченців або членів товариств спільного життя на подобу чернечих і, зокрема, з мирян, призначених у спосіб, визначений єпархіальним єпископом.

§ 2. Душпастирську раду слід установити так, щоб, по змозі, вірні єпархії були представлені з урахуванням різного роду осіб, товариств та інших починань.

§ 3. Разом з цими вірними єпархіальний єпископ може, відповідно до потреби, запрошувати до душпастирської ради також інших осіб, навіть іншої Церкви свого права.

§ 4. До душпастирської ради слід призначати тільки тих вірних, які відзначаються стійкою вірою, добрими звичаями і розсудливістю.

Кан. 274 – § 1. Душпастирська рада встановляється на час відповідно до приписів статутів, виданих єпархіальним єпископом.

§ 2. Під час вакантності єпархіального престолу душпастирська рада припиняє свою діяльність.