//

Блаженніший Святослав проголосив Тернопільсько-Зборівську митрополію

22 грудня 2011 року в катедральному соборі Непорочного Зачаття Пресвятої Богородиці Тернополя під час Архиєрейської Літургії Предстоятель Української Греко-Католицької Церкви Блаженніший Святослав (Шевчук) проголосив створення Тернопільсько-Зборівської митрополії УГКЦ.

 

Першим Митрополитом Тернопільсько-Зборівським став Владика Василь (Семенюк), єпарх Тернопільсько-Зборівський.

 

На урочисте проголошення митрополії прибуло 25 архиєпископів, митрополитів, єпископів з України та з-за кордону, у тому числі Архиєпископ Томас Едвард Галліксон, Апостольський нунцій в Україні, та приблизно 200 священиків.

 

Створення Тернопільсько-Зборівської митрополії Владика Василь назвав «важливою подією для Подільського краю і міста Тернополя, яке піднесено до гідності митрополичої катедри». Він підкреслив, що створення нових митрополій є важливим етапом зрілості УГКЦ. На його думку, це свідчить насамперед про поступові та зважені кроки в напрямі Патріархату. «Митрополія існує для того, щоб у спільноті ми помножували свою духовну силу. Митрополичий статус сприятиме кращій координації та співпраці не тільки на загальноцерковному рівні, а й між Тернопільсько-Зборівською та Бучацькою єпархіями, які юрисдикційно належатимуть до Тернопільсько-Зборівської митрополії. Водночас ми продовжуватимемо опікуватися греко-католицькими парафіями, які знаходяться у Хмельницькій області», – зауважив єпископ.

 

Єпарх Тернопільско-Зборівський також подякував усім, хто причетний до цієї події. «Я сьогодні хочу подякувати найперше Господу Богу, Пресвятій Богородиці, прославленій у Зарваницькій чудотворній іконі, а також Синоду Єпископів УГКЦ. Складаю подяку Святішому Отцеві Венедикту XVI за благословення рішення Синоду в особі Fпостольського нунція в Україні Архиєпископа Томаса Едварда Галліксона. А особливу подяку хочу скласти Главі і Отцю нашої Церкви – Блаженнішому Святославу», – сказав Владика Василь.

 

«Ваше Блаженство! – звернувся він безпосереднього до Блаженнішого Святослава. – Дякую вам за старання про розвиток нашої Церкви, за турботу про долю нашої молоді, яка є майбутнім України, за гідне свідчення нашої Церкви у світі».

 

Доктор історичних наук о. Віталій Козак нагадує, що в 1303 році Галицьке єпископство вперше було піднесено до рангу митрополії. Це єдина єпархія, окрім Києва, яка канонічно отримала статус митрополичої. Вона існувала впродовж ХІV століття, а відтак була приєднана до Київської митрополії та отримала назву «Києво-Галицька митрополія». У 1539 році осідок Галицьких митрополитів був перенесений до Львова. У ХVІІІ ст., унаслідок поділів Польщі, Львівська єпархія відійшла до Австрії, втративши на користь Росії свою подільську частину по той бік Збруча. У той час на території Тернопільщини центральну роль відігравали Бережани, які об’єднували парафії наших теренів. У 1808 році Львівська єпархія була знову піднесена до рангу митрополії Папою Пієм VII на прохання імператора Франциска І. У такому вигляді вона проіснувала до кінця ХІХ ст. Уже в 1885 році з південних парафій Львівської архиєпархії сформовано Івано-Франківську, яка охоплювала південь Тернопільської області. У цей період відбувся новий поділ Львівської архиєпархії на нові округи (протопресвітерати): Галич, Золочів, Львів, Стрий і Тернопіль. Осідком протопресвітера у Тернополі стала церква Різдва Христового (т. зв. Середня).

 

Питання про створення Тернопільської єпархії порушували в 40-х роках ХІХ століття, однак цей намір здійснити не вдалося. Тернопільська єпархія створена 1993 року. Її першим єпархом був світлої пам’яті Владика Михайло (Сабрига). У 2000 році відбулася реорганізація Тернопільської єпархії в Тернопільсько-Зборівську. Сьогодні ж, 22 грудня 2011 року, проголошено Тернопільсько-Зборівську митрополію.

 

Тернопільська земля славиться Марійськими чудотворними місцями, серед яких найбільш відомі Зарваниця і Почаїв. На Тернопільщині народилися визначні діячі УГКЦ: ісповідник віри Патріарх Йосиф (Сліпий), блаженні священномученики Григорій (Хомишин), єпископ Станіславівський, Микита (Будка), єпископ-помічник Львівський, Ізидор (Борецький), єпарх Торонтонський, Іван (Пряшко), єпископ Австралії і Нової Зеландії, та багато інших.

 

Департамент інформації УГКЦ

 

Довідка

Синод Єпископів УГКЦ прийняв рішення створити три нові митрополії: Львівську, Івано-Франківську і Тернопільсько-Зборівську. До складу Львівської митрополії ввійшли: Львівська архиєпархія, Стрийська, Самбірсько-Дрогобицька та Сокальсько-Жовківська єпархії; до Івано-Франківської митрополії – Івано-Франківська та Коломийсько-Чернівецька єпархії; до Тернопільсько-Зборівської – Тернопільсько-Зборівська та Бучацька єпархії. Першими митрополитами новостворених митрополій стали: Владика Ігор (Возьняк), Архиєпископ Львівський, Владика Володимир (Війтишин), Єпарх Івано-Франківський.

В УГКЦ тепер є сім митрополій. Крім новостворених, ще однією митрополією УГКЦ в Україні є Києво-Галицька митрополія, яку очолює Блаженніший Святослав; до її складу входять: Київська архиєпархія, Донецько-Харківський, Одесько-Кримський та Луцький екзархати. До УГКЦ належать також Перемишльсько-Варшавська митрополія у Польщі, Філадельфійська митрополія у США та Вінніпезька митрополія у Канаді.