//

Блаженніший Святослав про молитву

Відповідаючи на запитання тернопільської молоді, як навчитися молитися у сучасному світі, коли людям постійно бракує часу, Блаженніший Святослав сказав, що подібні питання турбували християн завжди, починаючи з проповіді Апостола Павла, який одного разу сказав так: «моліться безперестанку».


«Молитва не є лише часом, коли фізично відмовляємо молитви. Поступово зростаючи у своєму духовному житті, християнин вчиться молитися своїм життям. Святий Августин казав, що вчитель, викладаючи – молиться. Чому? Тому що він виконує діло милосердя до своїх студентів, усуваючи їхнє незнання. Але коли твій день стане молитвою? ¬— коли зранку ти скажеш «Боже, все що я того дня буду робити, я хочу робити для Тебе. Я посвячую Тобі цей день». І тоді все те, що того дня з тобою відбувається, перетворюється на певний спосіб діалогу з Богом. Очевидно, що треба вчитися це робити. Часом, особливо в дуже рухливі дні, є дуже важливим все ж таки розпочинати день з Богом і його закінчувати з Богом.», - сказав глава Церкви.


Продовжуючи, Блаженніший Святослав порадив розпочинати кожен новий день з молитви блаженного священномученика Климентія Шептицького, а закінчувати щоденним іспитом сумління:


«на початку дня треба зробити намір на той день. Є така цікава молитва ранішнього намірення блаженного священномученика Климентія Шептицького: Господи дай мені з душевним спокоєм  сприйняти все, що зустріне мене цього дня; дай мені сприйняти покірно те, що я не можу змінити; дай мені бути сміливим діяти там, де я знаю, що можу змінити; і дай мені мудрості, щоб відрізнити одне від другого. А на закінчення дня, духовні наставники дораджують робити щоденний іспит сумління. Пригадати собі, як я пережив цей день. Що було доброго цього дня, які дари я отримав від Господа Бога - за це все подякувати. Згадати, а що ж злого сталося, кого я, може, скривдив, образив – за це перепросити, відразу, того самого дня. І таким чином, цей ранок і вечір з Богом допоможуть справді увесь день, все життя наповнити Божою присутністю, допоможуть не викидати Його зі свого життя».