//

Блаженніший Святослав подякував Богу за подію прослави блаженного Івана Павла ІІ

«Ми сьогодні возсилаємо хвалу подяки, що Господь є діяльно присутній у тілі Вселенської Церкви і прославляється у її святих», - Глава УГКЦ.

 

8 травня 2011 р Блаженніший Святослав (Шевчук), Глава УГКЦ, очолив подячну Архиєрейську Божественну Літургію у Архикатедральному Соборі Святого Юра. Як зазначив, під час проповіді, Предстоятель УГКЦ: «Ми сьогодні зійшлися у цьому древньому храмі, щоб подякувати цією Божественною Літургією за подію прослави блаженного Івана Павла ІІ».

 

У молитві також взяли участь: Блаженніший Любомир (Гузар), Владика Юліян (Вороновський), Правлячий єпископ Самбірсько-Дрогобицької єпархії, Владика Петро (Крик), Апостольський Екзарх у Німеччині та країнах Скандинавії, Владика Йосиф (Мілян), Єпископ-помічник Київської архиєпархії, Владика Василь (Івасюк), Екзарх Одесько-Кримський, Владика Богдан (Дзюрах), Секретар Синоду Єпископів УГКЦ, Куріальний єпископ та Владика Венедикт (Алексійчук), Єпископ-помічник Львівської архиєпархії.

 

«Сьогодні для мене є надзвичайно великим Божим даром бути серед вас, львівської громади, для того щоб разом з вами тішитися пасхальною радістю, - сказав Блаженніший Святослав. - Мені приємно після багатьох років, знову до вас повернутися і стати перед вами, як ваш Отець і Глава».

 

Глава УГКЦ пригадав, що саме в цих днях у тілі Христової Церкви, під проводом Святішого Отця Венедикта XVI ми впізнали силу воскреслого Христа в особі блаженного папи Івана Павла ІІ. «Коли Церква прославляє якогось святого, вона не відокремлює його від тіла Христового, а навпаки, показує, що ця особа – інтегральний член Христової Церкви в якому проявилася святість самого Бога, сила життя воскреслого Христа. Тому ми сьогодні зійшлися у цьому древньому храмі, щоб подякувати цією Божественною Літургією за ту подію прослави блаженного Івана Павла ІІ. Це є той момент коли ми, як Церква, невіста Христова, впізнає у своєму тілі Його святість і Його життя».

 

Блаженніший Святослав додав, що ми, як Українська Греко-Католицька Церква маємо сьогодні за що дякувати Господу Богу, який через особу Івана Павла ІІ вчинив дивні речі в тілі УГКЦ. «Беззаперечним є той факт, що через його особу, Господь Бог, крок за кроком, знищив людиноненависницькі режими у Східній Європі. Саме силою свідчення Святішого Отця, його словом захисту, гідності людської особи, усі ці державні структури, які людину нищили і принижували, почали падати», наголосив Блаженніший.

 

Як пригадав Блаженніший, цього року ми святкуємо 10 річницю візиту Святішого Отця, блаженного Івана Павла ІІ до України: «Коли він в тілі нашої Церкви прославив нових блаженних мучеників, які силою своєї віри, кров’ю засвідчили оту силу христового життя і воскресіння у нашій Церкві, яку ніхто і ніщо, навіть смерть не зможе здолати і забрати».

 

На завершення Божественної Літургії, Блаженніший Святослав подякував усім за спільну молитву і привітав усіх матерів з Днем матері. Особливі слова привітання Глава УГКЦ скерував до своєї матері, п. Віри, яка також прибула до Архикатедрального Собору Святого Юра, щоб взяти участь у святковому богослужінні.

 

Як особливий пам’ятний знак для Блаженнішого Святослава, преосвященніший владика Венедикт подарував список, що засвідчує Апостольське приємство, яке вдалося дослідити майже на 600 років. Церква має єпископські списки і при допомозі їх може доказати, що перший єпископ кожної апостольської Церкви поставлений або свв. апостолами, або мужами апостольським. «Хай це приємство буде для вас свідоцтвом того, що у ньому є багато визначних і славних людей і нехай ця слава, що вони являли, яка була не людська, але Божа, являється у вашому житті. Нехай Господь зсилає через Вас на цілу Церкву свої благословення і ласки», - побажав владика Венедикт.


о. Павло Дроздяк,
прес-секретар Львівської архиєпархії

 

Джерело: ugcc.lviv.ua