//

Блаженніший Святослав: Христос, стоячи в Йордані, бере на себе нечистоту людського серця…

19 грудня у Києві, в Патріаршому соборі Воскресіння Христового, що на лівому березі Дніпра, на свято Богоявлення Предстоятель Української Греко-Католицької Церкви Блаженніший Святослав (Шевчук) очолив Архиєрейську Божественну Літургію.

 

На Літургії були присутні кількасот вірних, а також гості з американського континенту – Владика Павло (Хомницький) зі Стемфорду (США) і Владика Кеннет (Новаківський) з Ванкувера (Канада). Літургію також співслужив Владика Йосиф (Мілян), Єпископ-помічник Київської архиєпархії, та численні священики.

 

«Ми щойно чули в євангельському читанні, що коли Христос ступив у йорданські води, то небо відкрилося і полинув з неба голос Отця, який свідчив про те, що той, хто стоїть у водах йорданських, є його Єдинородним Сином. А Дух Святий у вигляді голуба сходив з небес, спочиваючи на Сині Божому, який хрестився. Тому над Йорданом бачили явлення Пресвятої Тройці: Отець, який промовляє, Син, який торкається сотвореного світу, і Дух Святий, який сходить на Сина Чоловічого», – сказав на початку проповіді ( слухати) Блаженніший Святослав.

 

Він наголосив, що якщо ми уважно приглянемося до історії спасіння, то побачимо, що колись подібну картину Святе Письмо уже описувало. На першій сторінці в книзі Буття, коли Господь Бог творив світ, ми бачили Духа Святого, який ширяв над хаосом тієї ще не оформленої, первісної, дівственої землі, Слово Боже вершило творчий акт, покликало до існування усе видиме і не видиме, а Отець, як творець усього, покликав до існування все те, що існує.

 

«Сьогоднішнє Богоявління, – продовжив Предстотель Церкви, – має пряму паралель з тим сотворенням світу. Тому що сьогодні Тройця не просто об’являється для людей, сьогодні Творець торкається наново свого творіння і чинить нове творення, обновляє все, дає йому нове життя, новий початок. Той, хто є в Христі, той є новим сотворінням. А вода, первісний елемент творіння, сьогодні виступає посередником, носієм Божої сили. Ми знаємо, що вода – це унікальний життєвий елемент. Один науковець сказав: усі ми вийшли з води. Але богослов додав: усі ми вийшли з води Тайни Хрещення, народилися до нового життя в Христі. Дуже часто вода є наче дзеркалом життя тієї чи іншої громади, тому що часто весь бруд стікається в ту воду, і ріка начебто несе у собі віддзеркалення серця тих людей, які живуть на її берегах».

 

Тому, за словами проповідника, Христос, стоячи в Йордані, бере на себе нечистоту людського серця для того, щоб «в акті Богоявлення, нового сотворення, нас з вами очистити, омити, оновити, відкрити нам внутрішнє життя Пресвятої Трійці, сповнити нас життям вічним. І Церква Христова по сьогоднішній день несе в собі оцю силу нового життя, яке ви сьогодні отримуєте через освячену йорданську воду», – сказав Глава УГКЦ.

 

«Нехай наш небесний Спаситель, який сьогодні покірно схиляє голову перед людиною, всіх вас щедро благословить, а йорданська вода омиє вас і принесе вам здоров’я, Боже благословення, відродження, оновлення для повноти життя в Бозі», – побажав Блаженніший Святослав учасникам молитви.

 

Після завершення Літургії усі її учасники процесійним ходом пройшли до Дніпра та освятили воду в прорубаній ополонці й також воду, принесену прихожанами, згідно з традиційним обрядом Водохреща.

 

Департамент інформації УГКЦ