//

Блаженніший Святослав: «Папа Іван Павло ІІ увійде в українську історію як той, хто беатифікував мучеників комунізму»

«Назавжди Святіший Отець увійде в історію і нашої Церкви, і українського народу як той, хто беатифікував мучеників комунізму». Про це Глава Української Греко-Католицької Церкви Блаженніший Святослав сказав Польському радіо з нагоди беатифікації Папи Івана Павла ІІ.

 

«Своєю повагою до української землі і її такої жахливої історії, а також величезного свідчення християнських мучеників і героїв християнського життя, він підкреслив, що це є величезний скарб Церкви», − наголосив Першоієрарх УГКЦ.

 

На думку Блаженнішого Святослава, дуже часто тих людей, які справді залишилися добрими християнами, зневажливо висвітлювали в українській пресі – як тих, хто, можливо, не зрозумів історичного моменту. «Це був дуже потужний жест», − пояснив Предстоятель Церкви.

 

За спостереженнями Глави УГКЦ, своїм візитом в Україну у 2001 році Папа Іван Павло ІІ зламав суспільні стереотипи: «Було дуже помітно, як під час першого дня перебування Папи у Києві люди начебто з такою недовірою до нього ставилися – не дуже було видно людей на вулицях, коли Папа переїжджав. Але коли Папа вже від’їжджав з Києва, то люди масово вийшли на вулиці його проводжати. То був такий злам стереотипу в простих українців дуже яскравий», − сказав Блаженніший Святослав.

 

На думку Предстоятеля УГКЦ, після візиту Папи риторика і тональність висловлювань на його адресу цілком змінилася, бо дуже багато людей в Україні для себе по-новому відкрили Церкву: «Це не йдеться лише в конфесійному значенні – католицька, латинська чи греко-католицька, але роль і місце духовного життя не тільки в житті громадянина, але суспільства як такого», − наголосив Глава Церкви.

 

«Пригадую, одна бабця мені сказала (це було у Львові): «Тепер комунізм назад до України не вернеться, тому що Папа своєю ногою ступив на українську землю», − зазначив Блаженніший Святослав.

 

У той самий час Першоієрарх Церкви висловив жаль, що сьогодні є певні сили, які намагаються дискредитувати особу Папи Івана Павла ІІ і, називаючи себе греко-католиками, навіть прямо виступали проти його беатифікації. Йдеться про секту так званих «підгорецьких отців», які самі виступили проти беатифікації Івана Павла ІІ та ще й закликали до цього увесь світ. «Очевидно, що це, до певної міри, намагання атакувати нашу Церкву», − підкреслив Глава УГКЦ.

 

«Думаю, що беатифікація дасть новий поштовх для популяризації бл. Івана Павла ІІ і розвитку Католицької Церкви на теренах України», − підсумував Блаженніший Святослав.

 

Нагадаємо, що 27 червня 2001 року Папа Іван Павло ІІ під час візиту в Україну беатифікував 28 Слуг Божих Української Греко-Католицької Церкви. Декрети мучеництва, героїчних чеснот та чуд духовних осіб та мирянина УГКЦ були проголошені 24 квітня 2001 року у Ватикані у присутності Папи Івана Павла ІІ.

 

Декретом у Ватикані було стверджено мучеництво 26 кандидатів архиєпархіального процесу, що завершився у Львові 2 березня 2001 року. Передана зі Львова документація на кожного з них містила життєпис, відомості про мученицьку смерть, а також богословський аналіз його праць (якщо такі були). Було визнано мученицькою смерть Слуги Божого єпископа Миколая Чарнецького та його 24 соратників: єпископів, єпархіальних священиків, монахів та монахинь і одного мирянина. Усі вони постраждали у час комуністичного переслідування в Україні між 1935 - 1973 роках. Окремим декретом було проголошено мучеництво Слуги Божого Теодора Ромжі, єпископа Мукачівської єпархії ГКЦ. Іншим декретом проголошено дійсність чуда, що відбулося через заступництво преподобної сестри Йосафати Гордашевської, співзасновниці згромадження Сестер Служебниць Непорочної Діви Марії.

 

Разом із мучениками за віру від комуністичного режиму також було визнано блаженним священномучеником о. Омеляна Ковча, який добровільно відмовився від звільнення з нацистського концтабору Майданек і прийняв смерть, до останнього дня сповняючи свою душпастирську місію серед ув’язнених.

 

Департамент інформації УГКЦ