//

Блаженніший Святослав: «Хто намагався осягнути духовні плоди під час Великого посту, той може отримати духовні скарби в день Христового Воскресіння»

«Час Великого посту − це час не дієти, а духовного досвіду, і той, хто намагався осягнути духовні плоди під час Великого посту, той може отримати духовні скарби в день Христового Воскресіння, може воскреснути разом із Христом». Таку думку висловив Предстоятель Української Греко-Католицької Церкви Блаженніший Святослав (Шевчук) у великодньому інтерв'ю «5 каналу», відповідаючи на запитання, чи справді українці готові до святкування Пасхи як такої.

 

«Щиро скажу, що мені б справді хотілося, аби ми були готові. Адже Церква у своєму духовному ритмі якраз намагалася підготувати всіх своїх вірних до Пасхи протягом усього Великого посту», − каже він. Проте, на думку Глави УГКЦ, готовність кожного з нас залежить від того, наскільки серйозно ми готувалися. «Якщо кожен із нас зрозуміє, що Пасха − це дуже важливе свято, найбільше в році, і воно для мене щось має означати − моя підготовка буде глибокою», − переконаний Блаженніший Святослав.

 

На жаль, зазначає він, сьогодні ми простежуємо різні викривлення церковної традиції, а, можливо, і її нерозуміння. Йдеться, за його словами, як про святкування Пасхи, так і про підготовку до неї. Так, світська культура має фітнес-уподобання і часто люди намагаються сучасні образи пристосувати до певних традицій.

 

«У християнському розумінні підготовка до Пасхи є щось набагато ширше, глибше. Це, передусім, духовна мандрівка. Пасха − це переживання смерті й воскресіння з Христом. І час Великого посту − це час умертвлення, тобто вмирання для всякого зла. Потрібно намагатися викинути зі свого життя всяке зло, вмерти для гріха, як казав апостол Павло, тоді справді ми можемо воскреснути разом із Христом», − завершив Предстоятель Церкви.

 

Департамент інформації УГКЦ