//

Блаженніший Любомир: "закон про мову" - це замах на Україну

6 липня, у стінах Волинської облдержадміністрації відбулася прес-конференція  з нагоди візиту Блаженнішого  Любомира Гузара. Візит кардинала приурочений до відзначення на державному рівні 120-ої річниці від дня народження Патрарха Йосипа Сліпого.


Нагадаємо, патріарх Йосип Сліпий відіграв велику роль у державотворені України та формуванні національної ідентичності українського народу.


Під час прес-конференції Любомир Гузар розповів присутнім про той основний плюс, який принесли Україні футбольні змагання (Євро-2012», - авт..). На переконання Блаженнішого Гузара, Євро українцям дало збудження патріотизму.


- Нам трошки бракує відчуття того патріотизму, любові до України, - констатував кардинал Гузар.


Любомир Гузар згадав перед присутніми ті події, що відбувалися у 20-30-их роках минулого століття в Україні. Саме тоді активно розпочалося пробудження національної свідомості. Власне яскравим прикладом служіння українському народу є діяльність Блаженішого Йосипа Сліпого.


- Він був справжнім патріотом, як священик він служив своєму народу, наголосив Гузар. - Саме у 20-30 роках він працював, коли саме розпочалася хвиля піднесення національного руху. І ця любов його не полишила до кінця життя.


Також журналісти поцікавилися у кардинала його ставленням до "мовного" питання.


-  Моя особиста думка, навіть згадуючи у який спосіб це зроблено, ті, хто це провів вдарив дуже делікатну струну нашого народу, - заявив Гузар. - Маю таке відчуття, це зроблено наступ на нашу мову. Але суспільство почне на це реагувати і пробуджуватися. Багато людей легковажать мовою, не читають, не підвищують свої знання в цій царині. Але прийде тепер сильна реакція. Як довго немає того, що нас дражнить, ми спимо.


На уточнююче запитання чи не розколить «мовне» питання Україну, кардинал переконаний, що цього не станеться.


- Це замах зроблено на Україну, мені здається на замовлення, але не думаю, що це питання розколить Україну. Я знаю багато мов і міг би розмовляти якоюсь іншою, але не зважаючи на те, що довго прожив за кордоном, не стратив своєї мови.


Говорімо українською мово! Не треба проклинати носіїв іншої мови, а просто розмовляти українською. Ми повинні відповісти гідно на цей виклик. Але відповісти культурно, розмовляючи українсько, читаючи українські книжки. То не викликано любов’ю до російської мови, а любов до російської імперії.

 

За матеріалами www.viche.lutsk.ua