//

Блаженніший Любомир вважає, що противники візиту Папи Івана Павла ІІ в Україну боялися пустоти своїх власних сердець

«Ті слова, які ми чули (під час візиту Івана Павла ІІ в Україну, − ред.), заохочували людей по-Божому жити. Любити найближчих, любити всіх людей, любити свою батьківщину. То було післанництво миру, добра. Тому ті, в кого з сумлінням не цілком все у порядку, боялися. І мали добру причину боятися, бо він власне тут показав оту силу духа».

 

Про це Глава УГКЦ в 2001-2011 роках Блаженніший Любомир сказав з нагоди беатифікації Івана Павла ІІ в інтерв’ю Польській пресовій агенції.

 

У відповідь на запитання журналіста, чи пригадує він моменти «лякання Папою», коли було чути голоси, що Папа не потрібен тут, бо це православна земля, Блаженніший Любомир відповів, що, на його думку, була певна церковно-політична група, яка боялася приїзду Папи: «І вони мали добру причину боятися: чи ви пам’ятаєте, щоби в Україні котрийсь політик чи котрийсь церковний муж збирав півтора мільйони людей?», − сказав тодішній Глава УГКЦ.

 

Як вважає Блаженніший Любомир, ті люди, які приходили під Нунціатуру молитися, щоби Папа не приїхав, були дуже свідомі того, що відбувається: «Ті люди знали, чого боялися, і мали рацію. Бо з їхньої точки зору то була велика невдача», − зазначив Архиєпископ-емерит.

 

«Я так пригадую на аеродромі в Борисполі, коли той літак підкотився, відкрилися двері і з тих дверей вийшов старий чоловік і з паличкою так легенько ішов… Нікому не загрожував. Ані одного неприхильного слова за тих кілька днів, що він був, не було чути від нього. Не було якоїсь агресії, Не було, що то він хоче загорнути нібито православну землю, навертати насилу православних… Навіть не було тіні цього», − підкреслив колишній ієрарх УГКЦ.

 

На думку духовного лідера греко-католиків, такі церковно-політичні групи мали причину боятися не агресорів, а таких добрих людей: «Думаю, що мали добру причину боятися. Бо те, що вони побачили, показало пустоту, яка панує в їхніх власних серцях», − наголосив Блаженніший Любомир.

 

«Тут розходилося про далеко-далеко більше, і я думаю, що кожний духовний провідник повинен подивитися і пригадати, ще раз простудіювати, що значить сила духа. То не є сила агресора, то не є сила фізична, загрозлива… Як сам Ісус Христос приходив і навертав до добра і Бога, так само і тут», − сказав Блаженніший Любомир.

 

Нагадаємо, що Папа Іван Павло ІІ перебував в Україні з офіційним візитом 23-27 червня 2001 року. З нагоди беатифікації та 10-річчя від часу візиту Святішого Отця в Україну відновлено роботу інтернет-сторінки, присвяченої цій події. На сайті зібрано матеріали Папського візиту до Києва та Львова, тексти всіх промов Івана Павла ІІ, Блаженнішого Любомира, державних діячів та очільників українських Церков і віровизнань.

 

Департамент інформації УГКЦ