//

Блаженніший Любомир про лаври: «Як будемо робити кожен своє невеличке подвір’ячко, то ніколи не знайдемо одне одного»

Колишній Глава УГКЦ Блаженніший Любомир (Гузар) виступає проти передачі Почаївської та Києво-Печерської лавр одній із конфесій. Про це він сказав у коментарі журналістам, передає кореспондент «Тижня».

 

«Такі місця, як лавра – Київська чи Почаївська – повинні бути відкриті для всіх християн… Не можна приписувати їх комусь, передавати комусь, приватизувати. Казати, що це належить якійсь одній конфесії. Це належить українському народу, українській Церкві, навіть, якщо ми, на жаль, поділені. Але, можливо, ми там знову поєдналися б, стоячи один біля одного», – вважає Блаженніший Любомир.

 

«Як будемо робити кожен своє невеличке подвір’ячко, то ніколи не знайдемо одне одного. Навіть якщо тимчасово ми інакше думаємо та інакше ставимося одне до одного - за своєю суттю ми є християни», – додав він.

 

«Треба зберегти національні святині, вони належать цілому народу і не залежить, хто ними буде займатися, їх доглядати чи підмітати подвір’я. Важливо, щоб кожен українець, віруючий християнин, спадкоємець київського християнства, мав вільний доступ, щоб не було якоїсь приватизації чи вилучення», – вважає Архиєпископ-емерит.

 

Нагадаємо, що в середині січня депутати Верховної Ради зареєстрували проект закону «Про повернення об'єктів культурної спадщини релігійних організацій», у якому пропонують передати у власність УПЦ (МП) Почаївську Свято-Успенську лавру та Свято-Успенську Києво-Печерську лавру.

 

Проти такої ініціативи висловився Глава УГКЦ Блаженніший Святослав (Шевчук), який вважає неприйнятним передавання визначних культових споруд одній Церкві.

 

Департамент інформації УГКЦ