//

Блаженніший Любомир назвав чудом духовного єднання візит Папи Івана Павла ІІ в Україну

«Тут є справді такого, нетехнічного чуда, коли люди радо йшли (на богослужіння Івана Павла ІІ у Києві і Львові, − ред.) і там були, щоби духовно об’єднатися… Думаю, тут справді було щось такого духовно чудесного».

 

Про це Глава УГКЦ в 2001-2011 роках Блаженніший Любомир сказав з нагоди беатифікації Івана Павла ІІ в інтерв’ю Польській пресовій агенції.

 

Духовний лідер греко-католиків пояснив, що ми маємо поняття «технічного чуда», як от у конкретному випадку в зв’язку з беатифікацією, де конкретна особа прийшла до повного здоров’я, але є також і чуда соціально-суспільного характеру. Таким чудом Блаженніший Любомир, зокрема, вважає розпад Радянського Союзу. «То насправді Божий палець тут діяв, що той Союз розвалився. Але коли візьмемо таку подію з історії як візит Слуги Божого Папи Івана Павла ІІ в Україну, то я би це назвав чудом у своїх наслідках», − наголосив Верховний Архиєпископ-емерит.

 

«Дуже легко, мені здається, можна пояснити його приїзд, обставини, це нормальний процес відвідин. Це можна пояснити без якогось особливого труду, не застосовуючи категорії чуда. Але те, що справді годі пояснити – це був перебіг і наслідки, які залишив цей візит у душах людей», − сказав Блаженніший Любомир.

 

«Це сама в собі була подія надзвичайного виміру, − зазначив Блаженніший, пригадавши, що лише журналістів з-поза меж України на цей візит офіційно зареєструвалося понад 2 тисячі осіб. − Але як люди горнулися, як люди хотіли бути близько нього, як люди хотіли молитися. І це вже не формального чи організованого характеру», − наголосив колишній Предстоятель УГКЦ.

 

«Це було не обчислене, не передбачене і справді в своїх вимірах понад усякі людські сподівання. Я не думаю, що хтось собі очікував, що цей візит буде мати такий вплив… Це такі моменти, яких не буває часто. А особливо в тих часах, 10 років тому, такі чисто духовні міркування – не конфесійні, не віровизнання, не приналежність, не той факт, що він польського роду – тільки прямо бажання помолитися з ним. Одним словом, люди відчували ту духовну енергію», − зазначив Блаженніший Любомир.

 

На думку духовного наставника УГКЦ, ніхто не міг передбачити такого прагнення українців до єднання зі Святішим Отцем: «Стільки народу прийшло! Та тут, у Києві, немає стільки католиків, скільки було присутніх на «Чайці». Ані у Львові немає, як тоді заповнили ту площу в останній день на останній Святій Літургії!», − зазначив Блаженніший Любомир, підкресливши, що тоді на богослужіннях було дуже багато людей не католиків, які прийшли не з простої цікавості: «Бо хто хотів задовольнити цікавість, то вистачало подивитися телебачення, а то прямо хотіли фізично бути присутніми. Бо я не бачу якоїсь іншої мотивації, чому хтось там приходив. Там не було так легко дістатися, треба було кілька кілометрів іти чи від свого авта, чи від автобуса. Люди ішли, і радо йшли, щоб духовно об’єднатися. Цей момент дуже особливий», − наголосив Блаженніший Любомир.

 

Нагадаємо, що Папа Іван Павло ІІ перебував в Україні з офіційним візитом 23-27 червня 2001 року. З нагоди беатифікації та 10-річчя від часу візиту Святішого Отця в Україну відновлено роботу інтернет-сторінки, присвяченої цій події. На сайті зібрано матеріали Папського візиту до Києва та Львова, тексти всіх промов Івана Павла ІІ, Блаженнішого Любомира, державних діячів та очільників українських Церков і віровизнань.

 

Джерело: www.ugcc.org.ua