//

Блаженніший Любомир: Моральний авторитет – це не почесний титул, а результат дуже наполегливої, послідовної та сумлінної праці над собою

Для того щоб наша Церква могла жити, розвиватися та справді служити своєму народові, вона понад усе потребує осіб, які мають моральний авторитет. А такими в нашій церковній спільноті мають бути, власне, богопосвячені особи, як приклад та заохочення до справді християнського буття.

 

Цю думку висловив Блаженніший Любомир (Гузар) у своїй доповіді «Чого Церква очікує від богопосвячених осіб у сучасному світі». Сам Блаженніший не зміг приїхати на Собор. Його доповідь відкрила другий день Патріаршого Собору, тема якого «Післанництво богопосвячених осіб».

 

«Моральний авторитет – це не почесний титул, а результат дуже наполегливої, послідовної та сумлінної праці над собою, – зауважив духовний лідер УГКЦ. Байдуже, чи люди називатимуть богопосвячених осіб моральними авторитетами, але важливо, щоб наші монахи та монахині, ченці та черниці, посвячені миряни ними справді були, щоби члени нашої Церкви – від найстарших до наймолодших – сприймали богопосвячених осіб як моральних авторитетів. А народ стосовно цього є непомильним».

 

Блаженніший Любомир також звернув увагу на питання зменшення кількості покликань. У деяких частинах нашої Церкви ця проблема є особливо гострою, але брак приросту відчутний повсюди. Стосовно цього він сказав: «Нам бракує живих прикладів богопосвяченого життя, які, неначе магніт, притягали б вірних до наших монастирів, чинів, згромаджень та інститутів молодих людей».

 

«Найгірший осуд для нас, коли молоді люди кажуть: та вони такі самі, як ми. Богопосвячені особи не повинні бути такими самими, як всі інші – вони повинні бути настільки кращими, щоб світська молодь не сміла себе до них прирівнювати чи злегковажити їхнім прикладом. Бо інакше наше майбутнє під знаком запитання», – підсумував Верховний архиєпископ-емерит.

 

З 31 серпня до 4 вересня в Прудентополі (Бразилія) проходить Патріарший Собор про богопосвячене життя в УГКЦ. На соборові наради прибули єпископи, священики, монахи та миряни УГКЦ з тридцяти архиєпархій, єпархій та церковних осередків в Америці, Європі, Азії та Австралії. Завданням Собору є створити необхідні умови для розвитку покликань до богопосвяченого життя та здійснення післаництва в Церкві та суспільстві.

 

Департамент інформації УГКЦ